El govern alemany ha anunciat aquest dilluns que introduirà controls temporals a totes les fronteres terrestres del país amb l'objectiu de "reduir la migració per via irregular i millorar la seguretat interior" a partir del pròxim 16 de setembre. El Ministeri de l'Interior ha comunicat que ha notificat avui a la Comissió Europea (CE) la seva intenció d'introduir controls a les fronteres amb França, Luxemburg, els Països Baixos, Bèlgica i Dinamarca durant els pròxims sis mesos, que se sumaran als ja existents a les fronteres amb Suïssa, Àustria, República Txeca i Polònia. "Fins que no aconseguim una protecció estricta de les fronteres exteriors de la UE amb el nou sistema europeu comú d'asil i altres mesures, això també requereix que vigilem encara més de prop les nostres fronteres nacionals", ha declarat la ministra de l'Interior, Nancy Faeser, en una compareixença a Berlín. Els controls temporals a la frontera amb Àustria estan en vigor fins a l'1 de novembre i als límits amb Suïssa, República Txeca i Polònia fins al 15 de desembre, però Interior ja ha indicat que es prorrogaran juntament amb els nous controls.
El govern alemany estudia un "rebuig massiu" de migrants a les fronteres
La ministra socialdemòcrata ha subratllat que aquesta mesura inclou la possibilitat de rebutjar a la frontera els migrants que siguin confiscats amb documentació falsa o que no disposin de visats que els permetin l'ingrés a Alemanya. En aquest sentit, Faeser ha assegurat que des d'octubre del 2023, quan es van introduir els primers controls temporals als límits amb Polònia, la República Txeca, Àustria i Suïssa, ja s'han rebutjat 30.000 persones que pretenien ingressar irregularment. La ministra ha subratllat que en aquests moments la policia alemanya només pot rebutjar a la frontera aquells individus que no presenten una sol·licitud d'asil, però ha assenyalat que el govern està estudiant com poder fer en un futur "rebuig massiu" i que ha trobat una fórmula legalment sòlida que presentarà dimarts en una reunió amb l'oposició i amb els governs regionals.
Aquesta mesura forma part dels canvis impulsats des de l'executiu alemany en reacció a l'atemptat del passat mes d'agost a la ciutat de Solingen, en què un gihadista va apunyalar mortalment tres persones en un festival i en va ferir vuit més. L'atacant, d'origen sirià, vivia en un centre per a refugiats, i hauria d'haver estat deportat, però com que les autoritats alemanyes no el van poder localitzar el termini va expirar i el país germànic es va convertir en el responsable de mantenir-lo sota l'anomenada "protecció subsidiària", segons van explicar les autoritats. Pocs dies després el govern va presentar un dur paquet de mesures per endurir el dret d'armes, reduir les prestacions a demandants d'asil ja registrats a altres països i facilitar les deportacions de criminals violents, que aquest dilluns ha estat aprovat al Consell de Ministres.