El govern alemany ha anunciat que enviarà a Ucraïna un hospital de campanya el mes que ve, però ha mantingut la seva negativa a l'enviament d'armes al país per no alimentar la tensió militar amb Rússia, segons ha fet saber aquest dissabte la ministra de Defensa, Christine Lambrecht. "Lliurarem al febrer un hospital de campanya complet, inclosa la formació necessària, i tot això cofinançat per Alemanya amb 5,3 milions d'euros", ha explicat Lambrecht a una entrevista al diari alemany Die Welt. Alemanya ja ha subministrat respiradors i està atenent els soldats ucraïnesos que es troben greument ferits en hospitals de la Bundeswehr (Forces Armades), ha confirmat la ministra. El govern alemany ha de fer tot el possible per a desescalar la situació de crisi, segons Lambrecht. "El subministrament d'armes no seria útil en aquest moment. Aquest és el consens en el govern federal", ha afirmat. 

Ucraïna reclama ajuda

Per la seva part, l'ambaixador uncraïnes a Alemanya, Andrij Melnik, ha reiterat la seva demanda d'ajuda alemanya en matèria de defensa. En declaracions al diari alemany Handelsblatt, Melnik ha reclamat "amb urgència 100.000 cascs militars i armilles antibales per als voluntaris que acaben d'allistar-se per a defensar la seva pàtria juntament amb les Forces Armades". "Ucraïna no desistirà de l'intent de convèncer al govern alemany i a l'oposició perquè subministrin armes defensives al país", ha insistit el diplomàtic. D'altra banda, el Ministeri alemany de Transports considera que el desplegament de tropes russes a la frontera amb Ucraïna no suposa avui dia una amenaça per al trànsit aeri. "En l'actualitat, no es donen les condicions per a emetre una prohibició de vol en l'espai aeri d'Ucraïna", segons les declaracions de Melnik. Tanmateix, ha acceptat que l'evolució de la situació és motiu d'un seguiment continu. 

Pel que fa a la posada en marxa del gasoducte Nord Stream 2 que connecta Rússia amb Alemanya, la titular de Defensa va rebutjar la seva posada en funcionament en cas d'un atac rus a Ucraïna. "La idea que pugui esclatar una guerra enmig d'Europa, iniciada per Rússia, mentre s'estableix una cooperació econòmica, és completament absurda", ha assegurat.

Sancions per Rússia

Segons ha informat aquest dissabte El País, la Unió Europea (UE) ja té preparades un conjunt de sancions, pactades amb els Estats Units i la Gran Bretanya, per ofegar econòmicament Rússia si decideix envair Ucraïna. Aquest atac cap a Rússia, contempla trencar qualsevol mena de tracte econòmic amb Moscou així com planteja retallar la importació de petroli i gas rus. Es tracta d'un contracop tan sever que podria tenir conseqüències, fins i tot, per la mateixa UE. Així doncs, per reduir l'impacte involuntari de donar l'esquena a l'economia russa, Brussel·les ha dissenyat un pla destinat a abordar-ne els efectes. Es detalla que l'estratègia a seguir per part de la UE de cara al conflicte Rússia-Ucraïna, s'abordarà dilluns vinent durant un dinar capitanejat per Josep Borrell, el màxim representant de Política Exterior de la UE. Es tracta d'una trobada conflictiva, ja que, prèviament, Antony Blinken, secretari d'Estat dels EUA, s'hi connectarà telemàticament.

Aquest mateix dissabte també ha salpat el segon vaixell de l'Armada espanyola per reforçar l'OTAN davant Rússia. La fragata Blas de Lezo ha sortit avui de l'Arsenal Militar de Ferrol per iniciar un camí que finalitzarà la setmana que ve amb la seva arribada al Mar Negre, abans, però farà escala a Rota. La nau, destinada a la protecció antisubmarina i antiaèria, és la segona unitat militar marítima que l'exèrcit espanyol ha enviat al Mar Negre per reforçar l'OTAN a causa del conflicte entre Rússia i Ucraïna per suposades amenaces russes a la integritat territorial ucraïnesa. Arran d'aquest conflicte entre Rússia i Ucraïna, diversos partits polítics com Unidas Podemos, Bildu, BNG, la CUP, Més País i Compromís han fet públic un manifest per rebutjar l'enviament de tropes espanyoles a la zona del Mar Negre. En aquest sentit, han demanat diàleg i mesures diplomàtiques concretes per aturar l'escalada "bèl·lica".