El ministre d'Economia alemany, l'ecologista Robert Habeck, ha anunciat que es començaran a preparar per a una emergència de gas després de la progressiva reducció dels subministraments de Rússia. Habeck no descarta adoptar mesures legals per ordenar estalviar energia, una possibilitat que és criticada per l'oposició democristiana de la CDU.
El govern alemany ha explicat que actualment els dipòsits de gas d'Alemanya estan plens al 56%, una xifra que està per sobre de la mitjana, però que no és suficient en l'actual situació. I tampoc es preveu que l'emmagatzematge pugui augmentar a mitjà termini. "En conseqüència, haurem de prendre més mesures per estalviar, i si és necessari ho farem també per llei", ha afegit al programa de la televisió alemanya Tagesthemen. "No podem entrar a l'hivern amb un emmagatzematge del 56%", ha advertit el ministre. "Els dipòsits han d'estar plens. Si no és així, tenim la situació molt oberta”, ha apuntat.
Russland drosselt die Gaslieferungen und in Deutschland wird über niedrige Temperaturen in Wohnungen diskutiert. Bundeswirtschaftsminister Robert #Habeck im Gespräch mit den #tagesthemen. Heute 22.35 Uhr pic.twitter.com/b6lf8V3diD
— tagesthemen (@tagesthemen) June 16, 2022
El gegant rus Gazprom ha reduït des d'aquest dijous un 33% la capacitat de subministrament de gas a Europa a través del gasoducte North Stream, fins als 67 milions de metres cúbics diaris, amb l'argument que ha hagut d'interrompre el funcionament d'un altre motor d'una turbina de l'empresa alemanya Siemens. "Com que s'ha superat el temps estipulat entre revisions (...), Gazprom atura el funcionament d'un altre motor de turbina de gas Siemens a l'estació compressora Portovaya", a la regió de Leningrad, segons ha assenyalat l'empresa en un comunicat publicat a Telegram. Per això, ha afegit que "la producció diària de Portovaya a partir de les 01.30 hores de Moscou (22.30 GMT) del 16 de juny serà de fins a 67 milions de metres cúbics diaris".
El consorci rus garantia fins dijous un subministrament de gas de fins a 100 milions de metres cúbics diaris, però ha baixat amb la reducció del 33% de la capacitat de North Stream, que transporta l'hidrocarbur rus a través del mar Bàltic a Alemanya, sense passar per Ucraïna. El grup tecnològic i industrial alemany Siemens va anunciar a mitjans de maig la sortida del mercat rus com a resultat de la guerra a Ucraïna i va començar a suspendre les seves operacions i activitats industrials. Segons l'empresa, les sancions internacionals i les possibles contramesures afecten les seves activitats a Rússia, especialment els serveis ferroviaris i de manteniment.