Alemanya ha prohibit les mascaretes de tela en els espais públics, i a partir d'ara exigirà l'ús de mascaretes professionals -màscares quirúrgiques o les FFP2 (les que tenen forma de bec)- per accedir al transport públic, als comerços o a qualsevol dels serveis administratius encara oberts. En les residències d'avis s'ha establert que tant els residents com els empleats hauran d'usar les FFP2.
La decisió s'ha pres en una reunió de la cancellera Angela Merkel amb els presidents dels Länder, després d'arribar a la conclusió que només les mascaretes professionals ofereixen un nivell acceptable de protecció.
També han decidit perllongar almenys fins al 14 de febrer el tancament que afecta la restauració, l'oci, la cultura, l'esport i el comerç, excepte supermercats i farmàcies, a més dels col·legis i escoles bressol.
Arran de la decisió de Merkel i els presidents dels Länder, s'ha disparat a Alemanya una cursa per obtenir màscares quirúrgiques i de tipus FFP2.
El desplegament de la mesura correspondrà a cada Land, i Baviera ja ha anunciat que apostarà per la FFP2 i ho aplicarà a partir de dilluns. En canvi, Saxònia, Berlín o Renània de Nord Westfàlia han optat per un període transitori.
El president de Baviera, Markus Söder, partidari de mesures dures contra la Covid, ha afirmat en un tuit que la precaució és el camí a seguir, i ha defensat la mascareta FFP2. "Si el virus es torna més perillós, les mascaretes han de ser millors. Baviera té un alt nivell de mesures de protecció: Toc de queda, mascaretes FFP2 obligatòries en el transport públic i el comerç, a les oficines, a l'ensenyament i l'atenció en escoles bressol".
El problema és que les mascaretes FFP2 són més cares i costen a la farmàcia entre 2 i 4 euros, davant els 0,45 de les mascaretes quirúrgiques. Hi ha el compromís de decretar una ajuda mensual de 17 euros per als aturats i les persones que depenguin d'ajudes socials.
A França s'està produint un debat similar. El ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha manifestat en una entrevista a France Inter, que les mascaretes de roba fetes a casa probablement no tenen totes les garanties necessàries.
A Catalunya, El departament de Salut estudia la possibilitat d’incentivar, o fins i tot fer obligatori, l’ús de les mascaretes FFP2, davant de les noves variants del coronavirus. La consellera Alba Vergés ha explicat que dimecres van tenir un debat tècnic sobre aquesta qüestió i que estudiaran si cal prendre alguna decisió. Ara com ara, però, ha insistit en l'ús de les mascaretes i de portar-les de forma adequada.