El govern alemany ha anunciat aquest dijous un paquet de mesures en matèria de seguretat i migració com a reacció a l'atemptat que la setmana passada va deixar tres morts al municipi de Solingen, que va ser perpetrat presumptament per un home d'origen sirià que hauria hagut de ser deportat amb anterioritat i que va jurar lleialtat al grup gihadista Estat Islàmic (EI). Es prohibirà dur ganivets en esdeveniments públics, com ara festivals populars, esdeveniments esportius, fires, exposicions, mercats i esdeveniments similars; s'intensificarà la "lluita contra l'islamisme" i s'agilitzaran les deportacions de sol·licitants d'asil que ja hagin registrat peticions a altres països europeus, com suposadament era el cas de l'autor de l'apunyalament múltiple. Així ho ha anunciat la ministra de l'Interior, la socialdemòcrata Nancy Faeser, en una roda de premsa aquest dijous en la qual també han estat presents el ministre de Justícia, el liberal Marco Buschann i una representant del vicecanceller, el verd Robert Habeck.
Pel que fa a la prohibició de ganivets, Faeser ha anunciat que hi haurà excepcions, com pot ser el cas dels restauradors, i que s'atorgaran més competències als estats federats perquè també imposin restriccions en zones amb elevada criminalitat i en trens i autobusos. Per poder assegurar el compliment d'aquesta prohibició, la policia federal farà controls aleatoris. Per tal d'impulsar la "lluita contra l'islamisme", s'atorgarà competències extra a les autoritats, com ara donar permís a la policia per fer servir la intel·ligència artificial per facilitar la cerca de sospitosos a xarxes socials a partir de dades biomètriques. També es crearà un grup de treball de prevenció de l'islamisme radical, especialment a Internet.
En l'àmbit de política migratòria, els esforços es destinaran a agilitzar les deportacions de sol·licitants d'asil que ja havien registrat peticions a altres països europeus, i també s'eliminaran les prestacions per a aquestes persones. "Cal deportar més ràpidament i deportar més eficaçment", va assegurar el titular de Justícia, després d'assenyalar que hi ha "desenes de milers" de deportacions possibles legalment que fracassen cada any perquè no es pot localitzar l'individu en qüestió. Això és el que aparentment va succeir en el cas de l'autor de l'atemptat. "Es donaven els requisits legals i la deportació estava preparada", ha afirmat Buschmann, que ha explicat que en aquell cas la deportació va fracassar perquè no se'l va poder trobar i, després d'expirar els terminis, Alemanya es va convertir en legalment responsable de “mantenir-lo i allotjar-lo”.
Altres mesures de política migratòria inclouran endurir els criteris per deportar persones que hagin comès actes de violència amb ganivets i continuar treballant per fer possibles les deportacions de criminals convictes a Síria i a l'Afganistan, fet que ara no és possible a causa de l'absència de relacions diplomàtiques amb aquests països.