Alemanya respira tranquil·la després de les especulacions que es podria produir una crisi energètica en les pròximes setmanes. El president rus, Vladímir Putin, ha ordenat avui al gegant gasístic Gazprom omplir els seus dipòsits a Alemanya quan acabi d'omplir els dipòsits de gas a Rússia a principis de novembre.
També ha ordenat actuar de la mateixa manera amb Àustria, que també es nodreix del gas rus.
Putin ha fet aquest encàrrec al conseller delegat de Gazprom, Alexéi Miller, durant una reunió telemàtica dedicada al desenvolupament dels jaciments de gas a la regió russa de Yamal. Segons Miller, Gazprom té previst acabar d'omplir els dipòsits a Rússia -un total de 72.638 milions de metres cúbics de gas- el pròxim 7 o 8 de novembre, i després pot començar a omplir els seus dipòsits europeus.
Segons el president rus, aquest pas permetria "complir de manera fiable, estable i a bon ritme els compromisos" de Gazprom a Europa i "abastir els socis europeus amb gas durant la temporada de tardor i hivern". "A més, sens dubte, crearà una situació més propícia al mercat dels hidrocarburs a Europa", ha assenyalat, en alertar que els alts preus de gas poden afectar altres branques de l'economia.
El mandatari rus ha constatat que la situació actual del mercat mundial d'hidrocarburs és "extremadament inestable" i ha observat que "els preus dels contractes al comptat continuen per sobre dels 1.000 dòlars per mil metres cúbics".
Mercats: baixada del preu
El mercat ha reaccionat immediatament a l'anunci de Rússia, i el preu del mercat de futurs de gas a Europa (TTF) per al novembre ha caigut a 84,60 euros per megawatt hora (MWh), o 1.015 dòlars per 1.000 metres cúbics. Abans de les paraules de Putin el preu era de 87,34 euros per megawatt hora (MWh), o 1.048 dòlars per 1.000 metres cúbics.
Putin ha fet també una crida a aprofitar aquesta conjuntura d'alts preus no només per desenvolupar el sector gasístic, sinó per desenvolupar les regions productores de gas. "Al costat de les inversions de desenvolupament dels jaciments cal concentrar-se en la construcció de centres de processament profund d'aquesta matèria primera al districte autonòmic de Yamalia-Nenetsia", ha proposat.
Incògnita espanyola
En contrast amb les previsions per a Alemanya i Àustria, a Espanya la situació és més incerta, tot i les garanties que Algèria ha donat que mantindrà el servei tot i la interrupció de la canalització que passa pel Marroc a partir del 31 d'octubre. El problema és que el gas s'haurà de transportar en vaixell i liquat, cosa que encarirà el preu.