Alerta al Japó perquè un avió militar xinès ha violat per primera vegada el seu espai aeri. Així ho ha informat aquest dilluns el Ministeri de Defensa japonès, que ha assenyalat que s'ha tractat d'un avió d'intel·ligència de l'exèrcit xinès, un Y9. L'artefacte ha penetrat breument l'espai aeri japonès, al voltant de les illes Danjo, un petit arxipèlag deshabitat davant de la prefectura de Nagasaki (sud-oest del país). L'aparell ha romàs en l'espai aeri nipó durant dos minuts, entre les 11.29 i les 11.31 hora local (2.29-2.31 GMT), abans d'abandonar-lo.

El camí que ha fet l'avió xinès per violar l'espai aeri japonès / Ministeri de Defensa del Japó

En resposta a la intrusió, les Forces Aèries d'Autodefensa japoneses han respost amb maniobres d'enlairament ràpidscramble i "emetent notificacions i advertències". L'Y9 és un avió de transport militar i de recol·lecció d'intel·ligència mitjançant la intercepció de senyals electrònics, que fa servir l'Exèrcit d'Alliberament Popular xinès.

Imatge ampliada de la intrusió xinesa / Ministeri de Defensa del Japó

Les disputes entre el Japó i la Xina

En l'última dècada, les intrusions xineses en Zones d'Identificació de Defensa Aèria (ADIZ) japoneses s'han multiplicat, en paral·lel a la major assertivitat militar xinesa a la regió. Tanmateix, el que ha passat aquest dilluns ha estat la primera intrusió xinesa en l'espai aeri japonès: mentre que els límits de l'ADIZ no estan fixats en cap tractat, l'espai aeri japonès comença a 12 milles nàutiques de la costa.

Els últims episodis de tensió entre Tòquio i Pequín es van produir després que la guàrdia costanera xinesa ordenés el gener que un vaixell pesquer japonès i diverses patrulles abandonessin les aigües que envolten les illes Senkaku (Diaoyu, en xinès), en disputa entre tots dos països. Per la seva banda, el Japó considera que l'arxipèlag forma part del seu territori des del 1895 i que abans no van pertànyer a ningú. En canvi, la Xina sosté que els mapes japonesos del 1783 i 1785 identifiquen les illes com a territori xinès i que, per tant, van pertànyer a l'Imperi Xinès. Lluny dels arguments històrics, els japonesos atribueixen les reclamacions xineses al descobriment en la dècada dels 70 d'importants reserves d'hidrocarburs a la zona. L'illa de Taiwan (reclamada per la Xina) també reclama les illes (les anomena Diaoyutai), però ha signat acords d'accés per als seus pescadors amb el Japó i no participa activament en la disputa.
 

Imatge principal: l'avió xinès Y9 que ha violat l'espai aeri japonès, captat pel Ministeri de Defensa del Japó
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!