Els països que conformen l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) han expressat aquest divendres la seva preocupació per la situació a la frontera amb Ucraïna i Rússia. Tal com ha confirmat el mateix secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, després d'un reunió, en aquests moments existeix un risc "real" d'un nou "conflicte armat" a Europa. Els representants d'Exteriors de l'Aliança han coincidit que si bé la militarització de la frontera per part de Rússia representa una clara amenaça, "dialogarem amb Rússia de bona fe, però també hem d'estar preparats per a la possibilitat que la diplomàcia falli".

Risc de conflicte armat

En acabar la reunió per videoconferència, Stoltenberg ha assegurat a la premsa que "lamentem que, malgrat les crides de la comunitat internacional durant diverses setmanes, Rússia no ha fet cap pas cap a la desescalada. El desplegament militar de Rússia continua amb desenes de milers de tropes i armament pesant, així com una retòrica amenaçadora". Per això, l'OTAN creu que el risc que un conflicte armat torni a esclatar aviat és "real", encara que, diuen, hi haurà "conseqüències significatives i un alt preu per a Rússia" si decideixen envair Ucraïna. 

Les tensions entre Rússia i Occident es troben en el seu punt més crític des de la crisi dels míssils de 1962. Com en plena guerra freda, ambdós costats esperen juntament amb seus exèrcits el moviment de l'altre. D'una banda, Rússia vol seguir amb la guerra a Ucraïna. Davant d'això, els nord-americans i els seus aliats tots han amenaçat amb encara més sancions econòmiques. Al seu torn, els russos han avisat que un pas més d'occident acabarà per dinamitar per complet les relacions diplomàtiques.

Diàleg

En els pròxims dies, s'espera que es reuneixin a Ginebra (Suïssa) representants de l'OTAN i dels Estats Units amb Rússia en un darrer intent de desescalar les tensions que fa mesos incrementen sense aturador. Aquesta sembla ser l'última esperança de l'OTAN, la qual han qualificat de "senyal positiu" i esperen que sigui l'inici d'un procés on ambdues parts hauran de comprometre els seus interessos a favor de la pau. "Sempre estem preparats per a escoltar les preocupacions de Rússia i l'OTAN farà tots els esforços per a avançar políticament", ha manifestat Stoltenberg, matisant que perquè "el diàleg sigui significatiu, ha d'abordar també les preocupacions sobre les accions de Rússia". "Dialogarem amb Rússia de bona fe, però també hem d'estar preparats per a la possibilitat que la diplomàcia falli", va assegurar.

Foto principal: el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg / Efe