Colòmbia està en alerta després de saber que és possible que es produeixi una erupció del volcà Nevado del Ruiz, que en els últims dies ha augmentat la seva activitat. El Servei Geològic Colombià (SGC) ha informat que el nivell d'alerta ha passat de groc a taronja, fet que implica una "erupció probable en dies o setmanes". L'erupció d'aquest volcà el 1985 va provocar el desastre natural més gran de la història de Colòmbia en el que es coneix com "el desastre d'Armero", després que un lahar, un flux de fang volcànic, devastés la ciutat, deixant al voltant de 25.000 morts.
El Nevado del Ruiz passa a alerta taronja: què implica?
"Des del 24 de març s'està registrant un increment important en l'activitat sísmica associada a la fractura de roca dins de l'edifici volcànic", ubicat als límits dels departaments de Tolima i Caldas, ha informat en un comunicat conjunt el SGC i la Unitat Nacional per a la Gestió del Risc de Desastres (Ungrd). Tanmateix, davant la preocupació provocada per l'increment del nivell d'alerta, el SGC ha puntualitzat que, tot i que el nivell taronja implica una possible erupció, aquesta no és imminent. "És només una possibilitat davant la qual les autoritats han d'estar preparades", ha assenyalat el SGC, que ha posat èmfasi en la necessitat de prendre mesures preventives.
L'organisme ha explicat que en els últims 10 anys, el Nevado del Ruiz ha estat en "constant activitat eruptiva", però que aquesta tan sols ha comportat episodis menors, principalment de caiguda de cendres que ha afectat les àrees del voltant de la muntanya segons la direcció del vent. Per aquest motiu, ha informat que és possible que aquest fenomen volcànic "continuï presentant-se sense implicar un risc més gran". Aquests dies l'activitat sísmica detectada s'està produint sobretot en el flanc sud-occidental del volcà, en una distància d'entre 2 i 5 quilòmetres del cràter i a una profunditat d'entre 2 i 4 quilòmetres respecte al cim del volcà. Així aquest divendres es van detectar 8.800 esdeveniments sísmics, i els dos dies anteriors 11.000 i 6.500.
En l'últim informe, el SGC, ha explicat que és possible que hi hagi dies que disminueixi l'activitat del volcà, però que per tornar a l'estat d'alerta groc cal esperar un temps per poder confirmar que la disminució de l'activitat és constant i no ha estat puntual. Per això, tot i que el nombre d'esdeveniments sísmics fluctuï, almenys durant les pròximes setmanes es mantindrà l'alerta taronja. "Ho dirà el volcà, no nosaltres", ha constatat el director de Geoamenaces del SGC, John Makario Londoño.
A partir del 30 de marzo el volcán Nevado del Ruiz 🌋 cambió su nivel de actividad de amarillo a naranja. ¿La razón? En los últimos días nuestra red de monitoreo ha registrado un aumento importante en los eventos sísmicos del volcán. Aquí varios detalles para tener en cuenta. 🧵 pic.twitter.com/n92joiM9Pm
— Servicio Geológico Colombiano (@sgcol) March 31, 2023
Les ciutats en l'àrea d'influència del Nevado del Ruiz es preparen per fer front a una possible erupció
Els departaments de Caldas, Tolima, Risaralda, Quindío i Cundinamarca es troben sota la influència del volcà Nevado del Ruiz i, per tant, són els que han d'estar més preparats en cas d'erupció. El director de la Ungrd, Javier Pava, ha sol·licitat als consells departamentals i municipals de gestió del risc dins de l'àrea d'influència "intensificar les accions de preparació per a la resposta, incloent-hi aspectes com ara verificació i adequació de vies d'evacuació, punts de trobada, així com l'actualització de les estratègies territorials de resposta".
D'altra banda, Londoño ha instat els ajuntaments a organitzar plans de contingència i ha recordat que "les alcaldies són les encarregades de tenir llestos aquests sistemes d'alerta". A més, ha alertat que una de les principals conseqüències d'una erupció seria l'afectació de l'aire per la cendra, i en aquest sentit ha advertit que "han d'estar preparats i fer servir mascaretes o mocadors per filtrar les partícules". El president colombià, Gustavo Petro, s'ha sumat a la crida i ha demanat als alcaldes que "preparin els protocols per a aquest estat d'alerta".
El Servei Geològic Colombià té una eina que permet simular de quina forma afectaria l'erupció dels volcans del país les zones properes. En el cas del Nevado del Ruiz, la zona marcada en vermell intens, que comprèn entre 20 i 30 km de diàmetre al voltant del cràter, es veuria afectada pels fluxos de lava i fluxos piroclàstics, i també d'allau de ruïnes. Aquests fluxos podrien esdevenir lahars cap a la zona est, a mesura que la colada es barreja amb el desglaç de la muntanya. Com va passar el 1985, la principal zona afectada per aquests fluxos de fang seria Armero, zona que al mapa es veu d'un to més marronós. Finalment, la previsió marca de taronja i groc àrees més amples que estan exposades a una amenaça mitjana i baixa de cendra i lapil·li, petits fragments de lava que expulsen els volcans.