Alex Salmond va morir d'un infart mentre obria un pot de quètxup, segons han confirmat diversos testimonis. Els fets van tenir lloc dissabte passat, en un dinar després d'una conferència en un hotel de Macedònia del Nord —organitzada per l'Acadèmia de Diplomàcia Cultural—. Un cop finalitzat el discurs, l'exministre principal d'Escòcia va intentar ajudar una companya de partit, Tasmina Ahmed-Sheikh, que tenia problemes per obrir el pot. Malauradament, es va desplomar davant dels presents per culpa d'un atac cardíac. Un equip d'ambulàncies va intentar reanimar-lo, sense èxit.

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Alex Salmond, una vida dedicada a la lluita per la independència d'Escòcia
 

Un dels testimonis, Mark Donfried (director de l'Acadèmia de Diplomàcia Cultural), ha relatat els fets a Times Radio: "Estava menjant tranquil·lament i intentant obrir el pot quan va caure de sobte de la cadira. El temps es va aturar durant 30 minuts, mentre intentaven ressuscitar-lo. Tots els convidats a l'hotel van quedar en estat de xoc". Cal destacar que Salmond havia comentat al matí que patia dolors a la cama dreta, però no se li va donar més importància. L'autòpsia de diumenge va indicar que el dirigent escocès havia patit un "atac cardíac massiu".

Gran commoció a Escòcia per la mort de Salmond

Segons el seu amic David Davis, veterà diputat conservador, el judici per intent de violació i assetjament sexual va tenir "un greu impacte en la seva salut", tant física com mental (tot i que va ser absolt). Després del referèndum escocès d'autodeterminació, Salmond va lliurar un pols personal i polític amb la seva successora, Nicola Sturgeon, a qui va acusar de planejar una revenja política. Va abandonar l'SNP i va fundar el partit Alba, amb el qual no va assolir el mínim del 5% dels vots necessaris per aconseguir representació a Westminster en les últimes eleccions —on l'independentisme escocès va caure derrotat.

La seva mort a 69 anys va provocar una gran commoció a Escòcia, on havia participat recentment en actes de commemoració del desè aniversari del referèndum, en el qual va guanyar la permanència en el Regne Unit. Salmond en va ser el promotor, havent liderat el país entre el 2007 i el 2014. La votació va ser pactada amb el primer ministre britànic, David Cameron, i l'independentisme escocès no es va imposar per més de la meitat dels vots. La derrota va propiciar la dimissió del ministre principal d'Escòcia, que va ser succeït per Sturgeon —que també va dimitir nou anys després, el febrer del 2023.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!