La mort sobtada d'Alex Salmond ha commocionat el món polític, amb un adeu inesperat al líder més reconegut del Partit Nacionalista Escocès (SNP). La figura de Salmond ha estat reconeguda pel seu paper clau en la política escocesa i la seva lluita per la independència. Una perseverança que el va convertir en un referent i cara visible de la causa, amb fites històriques, com la convocatòria del referèndum pactat del 2014. Si bé no va aconseguir la victòria, Salmond va continuar el seu camí per fer possible la independència d'Escòcia, sent també un ferm defensor de la causa catalana.
Nascut el 31 de desembre de 1954 a Gleann Iucha (Escòcia), va iniciar-se en la política formant part de les joventuts del Partit Nacional Escocès. Graduat en Economia i Història per la universitat escocesa de Saint Andrews, va començar a treballar pel govern britànic el 1978 com a economista. Després d'una etapa al Royal Bank of Scotland, el 1987 va entrar al Parlament Britànic com a diputat i només tres anys després, el 1990, va convertir-se en cap de l'SNP. El 1999 va guanyar un escó a Edimburg, si bé el 2000 va renunciar al càrrec al capdavant de l'SNP, a causa de crítiques internes. El substitut va ser John Swinney, qui dimitiria quatre anys després, el 2004.
Va ser llavors quan Salmond va agafar les regnes del partit en una segona etapa, per fer història, assolint victòries de categoria. I és que el 2007 l'SNP va imposar-se a les eleccions escoceses per primer cop i es va convertir en la primera força de la cambra. Quatre anys després, el 2011, la formació va continuar amb els bons resultats, ampliant la diferència amb la resta de partits fins a obtenir la majoria absoluta. Un resultat sense precedents per a una forca nacionalista a Escòcia, que tenia com a gran promesa electoral la convocatòria d'un referèndum independentista. I així va ser: Salmond va pressionar el govern conservador de David Cameron, que va cedir i el 2012 va acceptar convocar la consulta, un pacte històric per a l'SNP.
El referèndum es va fixar per al 2014, coincidint amb el 700 aniversari de la batalla de Bannockburn, on els escocesos van vèncer Anglaterra, i finalment es va celebrar aquest referèndum el 18 de setembre d'aquell any. Però els resultats no van ser els desitjats per l'SNP. Davant la pregunta 'Escòcia hauria de ser un país independent', 2.001.926 ciutadans van votar a favor del 'no', un 53%, mentre que el 44,7% es va posicionar a favor de la independència del territori, un total d'1.617.989 persones.
Més enllà de la derrota nacionalista, aquell referèndum també va provocar la caiguda d'Alex Salmond, que va decidir fer un pas al costat i va dimitir com a primer ministre d'Escòcia. “Crec que en aquesta nova i apassionant situació, el partit, el Parlament i el país podrien beneficiar-se d’un nou lideratge. Hi ha un nombre de candidats eminentment qualificats i molt adequats per ser líders”, va afirmar, renunciant també al càrrec al capdavant de l'SNP. El 2015 va tornar a ser diputat al Parlament britànic, fins que va perdre l'escó el 2017.
Dos anys més tard, es van destapar 14 presumptes delictes d'abús sexuals de Salond contra nou dones quan era primer ministre, que van acabar amb la seva detenció. El 2020 el tribunal escocès va declarar els casos com a no provats i el líder independentista va ser absolt. La situació judicial va desencadenar una guerra amb Nicola Sturgeon, qui havia assumit el lideratge de l'SNP després de la desfeta del 2014, que va portar a l'exprimer ministre escocès a abandonar el partit el 2018.
Alex Salmond no es va rendir i, tot i deixar enrere l'SNP, va decidir continuar el camí per a la independència d'Escòcia. Això el va conduir a fundar una formació nacionalista escocesa, l'Alba, el 2021, mantenint l'esperit de lluita que ha conservat fins a l'últim moment. "No sé si hi haurà un altre referèndum o no. Però estic convençut que Escòcia serà independent abans que em mori", afirmava aquest mateix setembre, coincidint amb el 10è aniversari del referèndum escocès.
Salmond i lluita independentista de Catalunya
Ferm defensor de la causa nacionalista a Escòcia, Salmond va mostrar el seu suport per altres lluites similars arreu del món. D'aquesta manera, l'exprimer ministre escocès es va posicionar sempre a favor de la independència de Catalunya. "El moviment independentista a Catalunya és fort, té una gran reserva de suport i aquest suport està buscant una via per tirar endavant. Desitjo als meus amics catalans molta fortuna amb trobar aquesta via", afirmava Salmond el 2022, en una entrevista a ElNacional.cat.
En aquella mateixa conversa, proposava que hi hagués "molt més diàleg, cooperació i solidaritat entre els moviments independentistes de Catalunya, Escòcia i Irlanda". "Els governs d'Espanya i el Regne Unit ja mantenen molt diàleg per resistir aquests moviments sobiranistes, de manera que l'independentisme també hauria de mostrar molta més comunicació per enfortir-nos", advertia. Aquell mateix any, va secundar la manifestació independentista de la Diada, que segons xifres de l'ANC va reunir unes 700.000 persones.