Bielorússia i Rússia continuen fent de les seves. El president bielorús, Alexandr Lukaixenko, ha dit que si algun altre país vol unir-se a una unió Rússia-Bielorússia, podria haver-hi "armes nuclears per a tots". Rússia va avançar la setmana passada un pla per desplegar armes nuclears tàctiques a Bielorússia, en el primer desplegament del Kremlin d'aquest tipus d'armes fora de Rússia per primera vegada des de la caiguda de la Unió Soviètica l'any 1991, fet que ha generat preocupacions a Occident. 

En una entrevista publicada a la televisió estatal de Rússia el diumenge a la nit, Lukaixenko, l'aliat més fidel del president Vladímir Putin, entre els veïns de Rússia, ha dit que "s'ha d'entendre estratègicament" que Minsk i Moscou tenen una oportunitat única d'unir-se. "Ningú està en contra que el Kazakhstan i altres països tinguin les mateixes relacions properes que tenim amb la Federació Russa", ha dit Lukaixenko i recull Reuters. 

"Si algú està preocupat... aleshores és molt simple: uneixin-se a l'Estat de la Unió de Bielorússia i Rússia. Això és tot: hi haurà armes nuclears per a tots". Ara bé, també ha volgut deixar clar que aquesta era la seva opinió i no l'opinió de Rússia. 

Rússia i Bielorússia són formalment part d'un Estat de la Unió, una unió sense fronteres i una aliança entre les dues repúbliques exsoviètiques. 

Què implica que Bielorússia guardi armes nuclears de Rússia?

El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va subratllar que, mentre Rússia desplega armes nuclears no estratègiques al territori de Bielorússia, Moscou retindrà el control sobre elles i sobre la decisió del seu eventual ús.

"Rússia no transfereix armes nuclears a la República de Bielorússia: el control sobre ells i la decisió d'utilitzar-los continua sent de la part russa", va subratllar. 

El març passat, Putin va anunciar un acord amb el seu homòleg bielorús, per al desplegament d'armes nuclears tàctiques al país veí. Ja a l'abril, l'exèrcit bielorús va rebre formació a Rússia sobre l'ús de municions especials tàctiques per al sistema de míssils Iskander-M.

A mitjans del mateix mes, Rússia va anunciar a més que s'havia completat l'entrenament de les forces bielorusses per operar avions d'atac Su-25, que van ser reequipats per tenir la possibilitat de llançar armes nuclears tàctiques.

 

Imatge principal: el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, assisteix a una reunió de format ampliat del Consell Econòmic Suprem euroasiàtic al Kremlin, el passat 24 de maig / Efe