El Govern algerià titlla d'"assassinat a sang freda" les morts de desenes de migrants subsaharians el passat 24 de juny mentre intentaven travessar la tanca de Melilla. Les xifres oficials van informar de la mort 23 persones arran de la resposta de la gendarmeria marroquina, tot i que les ONG locals parlen de 37 cadàvers, i creuen que la xifra final podria ser molt més elevada. Per la seva part, l'enviat especial del Govern algerià pel Sàhara Occidental i els països del Magrib, Amar Belani, ha lamentat l'"assassinat a sang freda d'un centenar d'immigrants, segons un exalt funcionari marroquí", obra de "les forces de seguretat del Majzen", terme utilitzat per referir-se al rei marroquí, Mohamed VI, i el seu entorn.
Algèria acusa el Marroc per les morts a Melilla
Belani ha criticat que el Marroc continuï "defensant miserablement una suposada gestió migratòria humanista i assenyalant Algèria, quan és de coneixement públic que la gran majoria d'aquests migrants han agafat vols de RAM", l'aerolínia de bandera marroquina, ha afirmat en unes declaracions al portal de notícies algerià TSA. Arran de la tragèdia, el Marroc ha assegurat que els immigrants van entrar al país a través de la frontera algeriana per culpa de la "deliberada laxitud" a la frontera i fins i tot ha afirmat que els immigrants estaven dirigits per "milicians experimentats en zones de conflicte". Després de l'intent massiu de travessar la tanca de Melilla, es creu que les autoritats marroquines haurien desplaçat els migrants supervivents precisament fins a la frontera amb Algèria. Pel diplomàtic algerià, la imatge del Marroc està "definitivament entelada" i les seves "mans tacades amb la sang dels immigrants africans
"Violació dels drets atroç, planificada i sistemàtica"
"Aquesta descarada distracció es va desactivar amb les desenes de reaccions potents a tot el món i al Marroc que van posar en evidència l'atroç, planificada i sistemàtica violació dels drets fonamentals d'aquests migrants, que van ser sotmesos a un horrible càstig col·lectiu, que quedarà gravat en la memòria de tots els africans, el continent i la diàspora", ha afegit Belani. Aquest "linxament salvatge" de migrants, amb "menyspreu a les més elementals disposicions del dret internacional humanitari, quedarà com una marca gravada roent en la consciència dels que els agrada fer el paper de policies i els que els donen suport a l'altre costat" del Mediterrani, en al·lusió a la col·laboració de les forces de seguretat espanyoles i el suport explícit del govern del president Pedro Sánchez.