Algèria es reafirma en el bloqueig a Espanya pel Sàhara. Àlger ha desautoritzat aquest dissabte en un comunicat l'Associació Professional de Bancs i Entitats Financeres (ABEF) que va anunciar aquesta setmana el desbloqueig de les operacions amb l'Estat espanyol, vigent des del 9 de juny per l'acostament de Sánchez al Marroc, tot afirmant que les relacions comercials "són prerrogatives exclusives de l'Estat i no d'organitzacions professionals". L'ABEF (la patronal que agrupa una trentena de bancs i establiments financers que operen a Algèria) "és una associació professional i defensa els interessos dels seus membres", explica la nota de l'agència oficial. Per tant, "les denúncies fetes, de moment, per determinats mitjans de comunicació sobre una suposada reculada d'Algèria en les seves relacions comercials amb Espanya són errònies, perquè no s'ha fet pública informació oficial sobre aquest tema per part de les autoritats o institucions competents", recull Efe.
Algèria no ha aixecat el bloqueig
La decisió de l'ABEF va ser presa després de la suspensió del Tractat d'Amistat entre els dos països el 8 de juny, i que va bloquejar la mercaderia a les duanes, a més de paralitzar l'obertura de noves operacions. Avui, a través de l'agència de notícies oficial, el govern d'Algèria ha recordat que "les decisions relatives a assumptes financers i comercials que comprometen a l'Estat són preses pel Consell de Ministres, pel Ministeri d'Hisenda o pel Banc d'Algèria i s'anuncien a través dels canals oficials". Algèria i Espanya viuen una crisi diplomàtica des que el govern espanyol fes un gir en la seva política sobre el Sàhara Occidental en donar suport a la proposta d'una autonomia marroquina dins del Marroc, allunyant-se de la promesa de celebrar un referèndum d'autodeterminació.
Sobirania davant l'Estat espanyol
Algèria ha defensat que la suspensió d'aquest tractat amb Espanya és una "decisió sobirana", i va titllar de "precipitades" i "infundades" les declaracions que va emetre en el seu moment Brussel·les per la possible paralització del comerç i una violació dels acords comunitaris. "La pressa i el biaix d'aquestes declaracions posen en relleu la inadequació del seu contingut, ja que es tracta d'un desacord polític amb un país europeu de caràcter bilateral que no té impacte en els compromisos d'Algèria amb la UE", va declarar en el seu moment el Ministeri d'Exteriors algerià.