Algèria va ser durant l'octubre i per segon mes consecutiu el principal subministrador de gas natural a Espanya, segons el butlletí d'Enagás. Un país que estreny llaços amb Rússia mentre Europa la sanciona per la invasió d'Ucraïna. El cap de l'Estat Major de l'Exèrcit Popular Nacional algerià, Saïd Chanegriha, ha rebut aquest dijous el director del servei federal de cooperació militar i tècnica de Rússia, Chougaev Dimitri Evguenievitx, en el context del programa de cooperació militar bilateral entre els dos països, segons ha informat el Ministeri de Defensa d'Algèria en un comunicat.  A la reunió també hi han assistit alts càrrecs del ministeri i de l'exèrcit algerià i l'ambaixador rus al país nord-africà. 

Maniobres militars conjuntes de Rússia i Algèria

"Aquesta reunió ha permès a les dues parts abordar l'estat de la cooperació militar bilateral i les maneres de diversificar-la per incloure àrees d'interès comú", han explicat en el comunicat. La visita es produeix amb motiu de l'inici de maniobres conjuntes entre les forces terrestres russes i algerianes que tindran lloc al sud-est d'Algèria. Es tracta de l'operació "Escut del desert", un exercici militar tàctic que reunirà paracaigudistes russos i algerians a Hammaguir, a la ciutat de Béchar, fronterera amb el Marroc. L'objectiu d'aquest és entrenar els soldats per a la "detecció i eliminació" de grups terroristes al desert, en especial a la zona del Sahel.

Aquestes maniobres militars són la segona part d'aquesta cooperació bilateral, ja que Algèria va participar a principis de setembre en un altre exercici militar, 'Vostok 2022', però aquest cop en sòl rus, als camps d'entrenament a l'est del país, així com a les zones marítimes del Mar d'Okhotsk i al Japó. 

Algèria augmenta la despesa militar

Aquests exercicis militars conjunts són una mostra de l'enfortiment de les relacions militars i diplomàtiques entre ambdós països, que des de la guerra freda han sigut aliats. Amb l'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna, lluny d'allunyar-se, el president rus, Vladímir Putin i el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, han estret lligams. 

Rússia és l'aliat militar més important d'Algèria i el seu principal proveïdor d'armament i sistemes militars. Segons el mitjà Africa Intelligence, els dos països estarien negociant un contracte militar per 12 bilions de dòlars amb el qual Algèria modernitzaria el seu arsenal. Justament el pròxim 2023 el país nord-africà té previst augmentar la despesa en defensa en un 120 % i destinar-hi 23.200 milions d'euros, un augment que es pot permetre gràcies a la pujada del preu dels hidrocarburs per la guerra d'Ucraïna. 

Possibles conseqüències de l'aliança militar

Algèria es considera en una posició neutral respecte la guerra. En aquest sentit, es va abstenir en la votació a l'assemblea general de l'ONU que va condemnar la invasió russa i tampoc no s'ha sumat a les sancions occidentals contra Putin. Alhora, tampoc no ha reconegut mai la península de Crimea com a territori rus. 

A mitjans de juny, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va insinuar que Rússia estava darrere la decisió d'Algèria de tallar relacions amb Espanya amb el trencament del tractat d'amistat amb l'Estat. Unes declaracions que des d'Algèria van respondre amb indignació recordant que el canvi de posició del govern espanyol sobre l'autonomia del Sàhara Occidental era el que havia començat la crisi amb el país.

Els experts asseguren que Rússia no influeix políticament sobre Algèria, i que només mantenen una relació militar. Però, d'una banda, sorgeix el dubte de si, amb l'augment de la partida militar, creixeran encara més les tensions amb el Marroc, i d'altra banda, si l'aliança amb Rússia podria provocar un tall del subministrament rus a Espanya, que participa en les sancions de la Unió Europea al gas rus.