El Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan de pren decisions a l'OTAN, ha mantingut aquest dijous una reunió sota l'article 4 de l'Aliança, que s'activa quan un dels països membres se sent amenaçat. I hi ha països de l'OTAN que se senten especialment amenaçats per l'operació militar russa a Ucraïna.
Què diu l'article 4?
L'article 4 del Tractat de Washington, pel qual s'institueix l'OTAN el 4 d'abril del 1949, només quatre anys després que s'acabés la Segona Guerra Mundial, diu que "les parts (estats firmants) es consultaran quan, a judici de qualsevol d'elles, la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts fos amenaçada".
A través d'un comunicat, s'ha dit que s'han mantingut "consultes sota l'article 4 del Tractat de Washington. Hem decidit, d'acord amb la nostra planificació defensiva per protegir tots els aliats, prendre mesures addicionals per enfortir encara més la dissuasió i la defensa a tota l'Aliança. Les nostres mesures són i seguiran sent preventives, proporcionades i no en escalada", ha indicat el Consell de l'Atlàntic Nord.
Els governs d'Estònia, Letònia i Lituana, tres països bàltics que van formar part de l'antiga Unió Soviètica fins al 1991, i Eslovàquia han demanat aquest dijous a primera hora l'activació de l'article 4. "Durant la reunió d'aquest dijous de l'OTAN demanarem a l'Aliança que posi en marxa la consulta de l'article 4. La situació ho exigeix", ha constatat el ministre d'exteriors d'Eslovàquia, Ivan Korcok.
L'OTAN no hi intervindrà
L'OTAN "no intervindrà" directament a Ucraïna, però actuarà amb un paper "dissuasiu" en països veïns socis de la coalició, segons ha afirmat el primer ministre portuguès, António Costa. "L'OTAN no intervindrà ni actuarà a Ucraïna", ha dit Costa en una primera intervenció pública després de reunir-se amb els ministres d'Exteriors i Defensa per analitzar la situació creada per l'atac rus.
"La posició que l'OTAN adoptarà i en què les forces portugueses podrien estar implicades són missions dissuasives, en particular als països de l'OTAN amb frontera amb Ucraïna", ha destacat.
Ucraïna trenca relacions diplomàtiques amb Rússia
Ucraïna ha trencat relacions diplomàtiques amb Rússia. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat que el seu país trenca relacions diplomàtiques amb Rússia després de l'agressió militar contra el territori ucraïnès ordenada pel president rus, Vladímir Putin. El cap del Kremlin ha posat en marxa una ofensiva militar russa contra Ucraïna aquest dijous a les quatre de la matinada, després de retransmetre un discurs on anunciava una "operació militar especial" per "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna.
"Donarem armes a tothom que vulgui defensar el país. Estigueu preparats per donar suport a Ucraïna a les places de les ciutats", ha dit Zelenski a través de les xarxes socials. "Aixecarem sancions a tots els ciutadans d'Ucraïna que estiguin disposats a defensar el nostre país com a part de la defensa territorial amb armes a la mà", ha afegit a través d'un tuit uns minuts més tard.
Pànic i pressa per sortir de Kíev
Escenari incert a Ucraïna. Aquest dijous molts ciutadans de Kíev han intentat fugir de la capital, un fet que ha col·lapsat la circulació del trànsit del país. "La gent vol anar a l'oest, a ciutats on no hi ha aeroports ni instal·lacions militars", ha dit Olga, una funcionària pública, i recull Efe. A més, ha dit que és pràcticament impossible abandonar la ciutat per l'acumulació de cotxes. Les autoritats han demanat als ciutadans quedar-se a casa per no crear més embussos. "Hi ha gent que està en pànic, sobretot els que tenen fills. I surten ara amb els cotxes. Altres, com alguns amics meus, han decidit esperar una mica", ha destacat. Alguns s'haurien refugiat al metro per por d'un atac aeri. "És cert que hi ha molta gent sortint de la ciutat, però depèn de les opcions, els que no tenen automòbil o a on anar no tenen aquesta opció", deia Carlos, també a Efe. "Les carreteres estan col·lapsades".
Imatge principal: Un manifestant francès protesta per l'atac rus a Ucraïna / Efe