La fiscalia belga ha decidit allargar la presó provisional a l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, i l'exeurodiputat belga, Marc Tarabella, arran de la investigació del Qatargate, el cas de pressumptes suborns per part de països com Qatar i el Marroc a membres de l'Eurocambra.
En un comunicat publicat aquest divendres, la justícia belga informa que manté la detenció de Kaili almenys dos mesos més. I, en el cas de Tarabella, la presó provisional es prolonga, com a mínim, un mes més. La fiscalia ha pres aquesta decisió després que ambdós hagin comparegut davant el jutge aquest dimarts. Concretament, Kaili, sospitosa de ser una de les principals caps de la trama, va ser detinguda el passat mes de desembre. En canvi, Tarabella ha estat detingut a principis de febrer.
"Com a part d'una investigació a gran escala de la Fiscalia Federal sobre fets sospitosos d'organització criminal, corrupció i rentat de diners, E.K. i MT van comparèixer el 28 de febrer davant la sala d'acusació del Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les. La presó preventiva d'aquests dos sospitosos se n'ha prorrogat dos i un mes, respectivament", ha informat la Fiscalia en un breu comunicat.
Entre la resta d'implicats en el Qatargate es troba la parella de Kaili, Francesco Giorgi, i l'exeurodiputat Pier Antonio Panzieri. Ambdós continuen entre reixes. Escau esmentar que, el gener passat, Panzieri va arribar a un acord amb les autoritats per col·laborar en la resolució del cas.
L'altre eurodiputat detingut el mateix dia que Tarabella, Andrea Cozzolino, que recentment suspès, es troba sota arrest domiciliari prop de Nàpols. Està pendent que les autoritats judicials italianes en pronunciïn sobre la seva extradició el pròxim 14 de març. I el secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', Niccolò Figa-Talamanca, ha estat alliberat a principis de febrer sense condicions.
Un ministre qatarià és el cervell del Qatargate, segons la justícia belga
La justícia belga creu que Ali bin Samikh Al Marri, ministre de Treball de Qatar, és el cervell de tota la trama de corrupció al Parlament Europeu batejada amb el nom de Qatargate. Així, segons la justíca belga, era ell qui controlava les tasques del principal imputat pel Qatargate, l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri.
Panzeri va signar un acord de col·laboració amb la Fiscalia i va assegurar que es penedia dels seus actes. Ara, segons publica la revista Político, la justícia belga considera que Panzeri era l'home de Qatar a Europa. I que seguia les ordres d'Ali bin Samikh Al Marri.