Els turistes atrapats a Etiòpia pel conflicte armat que viu el país van arribar aquest dilluns a Barcelona després de la gran expectació generada pel seu retorn. En declaracions als mitjans, van assegurar sentir-se alleujats en haver aterrat a casa, carregant també contra el cònsol espanyol per la seva inacció. A pesar d'haver aconseguit tornar, aquest dimarts ha esclatat una polèmica quan una de les turistes ha comparat la situació viscuda amb les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost del 2017 a Barcelona. "Si per fer qualsevol cosa ho has de mirar tot, no surts de casa. Tot pot passar. I la gent que estava viatjant per les Rambles l'any 2017? També els va caure l'atemptat de Barcelona", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Aquesta mateixa viatgera ha justificat que ella al Congo "no hi aniria", però que en el cas d'Etiòpia hi havia molts turistes, a banda d'ells. "A Etiòpia érem molts. La gent es pensa que Àfrica està sempre en guerra, i això no és així", ha argumentat. Tot i això, les dues turistes han reconegut en l'entrevista que no eren conscients que hi havia un conflicte al nord del país entre l'exèrcit etíop i les milícies FANO fins que van haver d'alterar l'itinerari del seu viatge. "L'autobús va girar perquè no podia continuar per la carretera" han explicat, detallant que van aturar-se a una gasolinera on van començar "a sentir trets".

El grup de turistes va sortir el dia 28 de juliol des de Barcelona i tenien planificat tornar a casa 16 dies després. Però l'enfrontament latent a Etiòpia, actiu des del 2020 a Tigray, els va obligar a aturar el recorregut per refugiar-se de la guerra, un escenari que els viatgers no contemplaven. "Si vas amb una agència de viatges és un servei. Igual que nosaltres anem a una botiga a comprar un iogurt i no ens el venen caducat perquè està fora la llei, penso que una agència ven un viatge, sigui el que sigui, ha de saber i tenir la informació per dir que hi ha un conflicte i que no és segur poder sortir-hi", han defensat a Catalunya Ràdio, tot assegurant que ells no són en cap cas "responsables" de la situació de perill viscuda. 

Crítiques al cònsol espanyol a Etiòpia

Pel que fa al paper del cònsol espanyol a Etiòpia, les dues viatgeres catalanes han afirmat que no van comptar amb la seva ajuda en cap moment i que la comunicació va ser mínima. "Jo no sé si aquest senyor ens havia de treure o no, però crec que com a mínim, com a persona humana, havia d'interessar-se per com estàvem", ha declarat una d'elles. Segons han explicat, només el cònsol d'Etiòpia a Barcelona es va preocupar per la seva situació.