ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Tot ha acabat en un ensurt. Després que la comunitat internacional hagi denunciat la seva desaparició, la periodista russa Marina Ovsiannikova ha estat finalment alliberada. Les autoritats judicials l'han condemnat aquest dimarts a pagar una multa de 30.000 rubles (uns 255 euros amb el canvi actual) per la seva simbòlica acció. L'organització Reporters Sense Fronteres (RSF) ha considerat que si el Kremlin l'ha posat en llibertat és perquè no l'han volgut convertir en una màrtir. "Habitualment la repressió és molt més dura, però sense dubte el Kremlin vol banalitzar el que ha passat i no fer de Marina una màrtir", ha dit a Efe el secretari general d'RSF, Christophe Deloire.
Ovsiannikova va ser detinguda aquest dilluns per protestar contra la invasió d'Ucraïna durant l'emissió d'un informatiu d'una cadena pública russa de televisió. Després de moltes hores sense notícies sobre la seva ubicació, la periodista ha reaparegut en un tribunal de Moscou. Així consta en una imatge difosa per l'advocat Sergei Badamshin i que mostra la periodista al costat del seu suposat defensor, Anton Gashinski, segons ha informat el diari Novaya Gazeta. Les autoritats judicials han determinat que haurà de pagar 30.000 rubles per organitzar un acte públic sense autorització, fruit d'una sanció d'índole administrativa.
Tanmateix, han obert una causa per determinar si ha comès el delicte que castiga la difusió d'informacions falses sobre l'activitat de les forces armades. Es tracta d'un delicte que pot ser castigat amb fins a quinze anys de presó. I és que Ovsiannikova (nascuda a Odessa, Ucraïna) va aparèixer en directe en un informatiu del Canal 1 amb una pancarta on es podia llegir "No us cregueu la propaganda. Us estan mentint". Així mateix, va cridar "Atureu la guerra!". Actualment, la llei russa no permet titllar de "guerra" la invasió d'Ucraïna.
El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha criticat la protesta, però ha desmarcat el govern rus de qualsevol possible actuació contra la periodista. Simplement, ha qualificat l'actitud d'Ovsiannikova de "vandalisme". En canvi, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha agraït públicament el gest de la professional i la resistència de "tots els russos que intenten treure a la llum la veritat" i "no tenen por de protestar". Finalment, el president de torn de la Unió Europa, el francès Emmanuel Macron, ha dit que proposarà la protecció del seu país a la periodista quan torni a parlar amb el president rus, Vladímir Putin.
Malestar entre els periodistes russos
El secretari general d'RSF ha insistit en el fet que la multa "és una condemna a títol administratiu". "No sabem què passarà més tard, hi pot haver un procés penal", ha afegit. Deloire ha dit que aquesta primera resolució positiva es pot llegir en clau interna: "Comença a haver-hi malestar inclús en mitjans oficials russos, periodistes que creuen que aquest cop s'ha anat massa lluny. Tal vegada és una forma de no crispar les redaccions, els col·laboradors dels mitjans del règim rus". L'alliberament relativament ràpid decretat aquest dimarts intenta enviar un missatge a la comunitat internacional per dir "Mireu, tenim una vertadera justícia, no reprimim, el que dieu és fals", ha apuntat el dirigent d'RSF.
En qualsevol cas, són moments difícils pels periodistes que treballen a Ucraïna o Rússia. Just aquest dimarts ha perdut la vida un càmera de la cadena nord-americana Fox News, mentre que un company seu també ha resultat ferit aquests últims dies. Les autoritats ucraïneses assenyalen que ja han mort quatre treballadors de la informació des de l'inici del conflicte armat, després que aquest cap de setmana morís un reporter vinculat al The New York Times.