Un bombardeig rus ha deixat almenys 15 morts i 50 ferits en una estació de tren a la regió de Dnipropetrovsk, a l'est d'Ucraïna, quan precisament aquest dimecres se celebra el Dia de la Independència. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha retret a les tropes russes la matança.
Zelenski ha denunciat aquest atac, proper a la localitat de Zaporojie, durant una compareixença telemàtica davant del Consell de Seguretat de l'ONU, i ha advertit que encara hi havia diversos vagons en flames i els serveis d'emergència seguien treballant a la zona. "La xifra de morts pot augmentar", ha reconegut, segons un vídeo compartit al compte de Telegram i recollit per l'agència de notícies UNIAN.
#BREAKING: 15 killed, 50 wounded in Russian rocket attack on Chaplyne train station in central Ukraine. pic.twitter.com/duaDpFNm5i
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) August 24, 2022
El bombardeig s'ha produït també el mateix dia que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha viatjat a Kíiv per reunir-se amb Zelenski, coincidint amb el dia de la independència. A través d'una publicació al seu perfil de Twitter, Johnson ha justificat la visita al·legant que “el que passa a Ucraïna, ens importa a tots”. En aquest sentit, ha assegurat que el Regne Unit continuarà donant suport als seus “amics ucraïnesos” i que confia que el país “pot i guanyarà la guerra” davant de Rússia.
What happens in Ukraine matters to us all.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 24, 2022
That is why I am in Kyiv today.
That is why the UK will continue to stand with our Ukrainian friends.
I believe Ukraine can and will win this war. pic.twitter.com/FIovnqJGTS
Coincidint amb la visita, Johnson ha anunciat el lliurament a Ucraïna d'un paquet addicional de 2.000 drons i míssils de seguiment valorat en 64 milions d'euros. Una ajuda que “permetrà a Ucraïna rastrejar i fixar objectius entre les forces invasores russes amb més efectivitat”, ha detallat en un comunicat un despatx oficial del cap de l'Executiu britànic. Com a part de la visita a Kíiv, la tercera des que va començar la invasió de Rússia, Johnson ha fet una crida a la comunitat internacional per continuar donant suport al Govern ucraïnès per “defensar la seva sobirania”. "Durant els darrers sis mesos, el Regne Unit s'ha mantingut colze a colze al costat d'Ucraïna, i ha ajudat que aquest país sobirà es defensi a si mateix d'una invasió bàrbara i il·legal", ha afirmat.
Mentrestant un total de 33 vaixells de càrrega que transporten unes 719.549 tones de productes alimentaris han sortit d'Ucraïna en virtut d'un acord negociat per les Nacions Unides i Turquia amb els dos països en guerra per desbloquejar els ports marítims d'Ucraïna, segons ha anunciat el ministeri d'Agricultura d'Ucraïna. El Centre de coordinació conjunta de Turquia que supervisa l'aplicació de l'acord ha situat la quantitat total de cereals i aliments exportats des de tres ports ucraïnesos del mar Negre des que es va arribar a l'acord en 721.449 tones.
Les exportacions de cereals d'Ucraïna van caure després que Rússia va envair el país el 24 de febrer i va bloquejar els seus ports del mar Negre, fet que va fer pujar els preus mundials dels aliments i va provocar pors d'escassetat a Àfrica i Orient Mitjà. Tres ports d'aquest mar van ser desbloquejats en virtut de l'acord signat el 22 de juliol per Moscou i Kíev. Més enllà dels vaixells que ja han sortit d'Ucraïna, el ministeri d'Agricultura va dir que 18 més estaven carregant o esperant el permís per sortir dels ports ucraïnesos.