Almenys 318 persones han mort i 4.000 han resultat ferides per un terratrèmol de 7,3 graus en l’escala Richter que ha assolat aquesta nit la província de Kermanshah, a l’oest de l’Iran i fronterera amb l’Iraq, tal com indica la televisió estatal Press TV.
La xifra de morts ha augmentat en els darrers minuts, donat que fa unes hores el nombre de víctimes mortals declarades per les autoritats eren de 210.
El vicepresident de la Organització de Gestió de Crisi de l’Iran, Behnam Saidi, ha informat avui a la televisió estatal Press TV que s’han pogut recuperar 207 cadàvers i rescatar a 1.686 ferits. Saidi no descarta que la xifra de víctimes mortals pugui augmentar degut a que continuen les tasques de rescat i de retirada de runes.
Les poblacions més afectades pel terratrèmol, apart de Kermanshah, han estat Ghasr Shirin, Sarpul i Azgale, on les comunicacions telefòniques i la llum han quedat tallades. Els habitants de la major part d’aquestes localitats han estat evacuats de les seves casa davant el temor d’esfondraments.
Efectius de la Mitja Lluna Vermella de l’Iran, l’Exèrcit i el Cos dels Guardians de la Revolució Islàmica (CGRI) han estat enviats a les poblacions afectades per ajudar en les tasques de rescat. Per la seva part, un comitè de gestió de crisis presidit pel ministre iranià de l’Interior, Abdolreza Rahmaní Fazli, ha celebrat una reunió d’emergència per estudiar les dimensions del sisme.
Informacions contradictòries sobre l’epicentre del terratrèmol
Segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), el sisme ha tingut lloc a les 21.18 hora local de diumenge (18.18 GMT) prop de la ciutat iraquiana de Halabya, a la regió del Kurdistan, on almenys quatre persones han mort i 500 han resultat ferides.
No obstant això, el Centre Sismològic de l’Iran, dependent de la Universitat de Teheran, ha declarat que l’epicentre s’ha donat a la localitat de Azgale, a una profunditat de 11 quilòmetres.
Una trentena de rèpliques, algunes de fins a 4,5 graus, s’han sentit en diverses províncies iranianes, entre elles Kordestan, Juzestan, Hamedan, Azerbaidjan Occidental i Oriental, i fins i tot la capital, Teheran.
L’Iran, un país amb una gran activitat sísmica
L’Iran és una regió que sol patir molts terratrèmols. El sisme més greu es va produir el juny de 1990, quan van perdre la vida 37.000 persones en diversos pobles del nord del país.
Un altre terratrèmol registrat en desembre de 2003 a la província meridional de Kerman es va saldar amb 31.000 víctimes mortals.
Mobilitzats tots els cossos de seguretat del país
El líder suprem de l’Iran, Ali Jameneí, ha mostrat les seves condolences i ha mobilitzat a tots els cossos de seguretat per accelerar les tasques de rescat i de retirada de runes. El líder iranià ha ordenat la implicació en les tasques de cerca de l’Exèrcit, els Guardians de la Revolució i la força de Voluntaris Islàmics Basij, tal com expressa un comunicat.
Al seu torn, el president de l’Iran, Hasan Rohaní, es troba en contacte permanent amb el ministre de l’Interior, Abdolreza Rahmaní Fazli.
La ONU ofereix la seva ajuda
El Coordinador de Nacions Unides a l’Iran, Gary Lewis, ha expressat les seves condolences pel desastre i ha ofert l’ajuda de l’organisme internacional.
“Transmeto les meves més sinceres condolences al Govern i al poble de l’Iran després del terratrèmol d’ahir nit a la frontera occidental (...) La ONU ajudarà si se li sol·licita” ha dit Lewis al seu compte oficial de Twitter. El coordinador, a més, s’ha reunit amb les autoritats iranianes per revisar la situació i valorar “opcions per suportar a l’Iran si és necessari
Lewis ha insistit en que la comunitat internacional està preparada per ajudar als damnificats pel sisme.