Almenys tres persones han resultat mortes i onze més han quedat ferides en un tiroteig que s'ha produït la nit d'aquest dissabte en un carrer de Filadèlfia, al nord-oest dels EUA. Els fets han tingut lloc en un dels punts de trobada més populars de la ciutat, i la policia ha confirmat que hi havia més d'un tirador.

Mitjans locals com The Philadelphia Inquirer asseguren que els agents van sentir trets poc abans de la mitjanit i van detectar múltiples tiradors. Un dels agents agent va disparar contra un dels atacants mentre continuava disparant. En total, 14 persones van resultar ferides per impacte de bala. El tiroteig va desencadenar el caos entre la multitud, i els ferits van ser traslladats a centres sanitaris. Segons han dit portaveus policials als mitjans, "dos homes i una dona, han estat declarats morts després d'arribar als hospitals amb múltiples ferides de bala".

El debat de les armes als Estats Units

El debat sobre el control de les armes de foc s'ha reactivat als EUA després de la mort el passat 24 de maig de 19 nens i dues professores en una escola de primària d'Uvalde (Texas) per trets d'un jove de 18 anys. La policia de Texas va demanar disculpes per la seva actuació davant el tiroteig. El coronel Steven McCraw, director del Departament de Seguretat Pública de Texas, va admetre en una roda de premsa que no tirar la porta a terra i entrar per la força a la classe va ser la "decisió incorrecta" en aquella situació, i ha afegit que "si pensés que ajudés, us demanaria disculpes".

Encara que semblava que potser la desgràcia suposaria un replantejament en la política d'armes dels Estats Units, on és fàcil adquirir-ne tan bon punt s'assoleix la majoria d'edat, les veus més proarmes s'han acabat imposant en alguns estats. És el cas d'Ohio, que ha estat el primer a prendre partit i aprovar armar a tot el professorat després que hagin passat un curs formatiu de només 24 hores per protegir els infants del país. És una norma opcional, cada centre educatiu decidirà si s'hi acull o no, segons recull la filial a Cleveland, ciutat de l'estat, de la cadena ABC. La llei ha estat aprovada el Congrés d'Ohio, controlat pel Partit Republicà que és contrari a la regulació, amb 54 vots a favor dels republicans i en contra han votat 31 diputats demòcrates i dos republicans.

Donald Trump - EFE
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, defensa la idea d'armar els professors per evitar massacres com les d'Uvalde- EFE

La proposta d'Ohio no dista de la idea de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, que vol convertir els centres educatius en un fortí i armar els professors perquè aquests es puguin defensar de futures massacres. Entre les seves idees per acabar amb aquesta xacra al país nord-americà, Trump també va proposar davant dels socis de l'Associació Nacional del Rifle confinar les persones amb trastorns mentals i construir infraestructures amb murs exteriors perquè "l'objectiu més difícil del nostre país sigui una escola". "Hem de fer que sigui més fàcil tancar els violents i pertorbats", va afegir. 

 

Imatge principal d'arxiu: Un cotxe de la policia de Filadèlfia. / Will Colavito, Unsplash