Gairebé la totalitat de la població de l'Alt Karabakh ha marxat. Enrere han deixat casa seva, les seves terres, feines i productes agrícoles pendents de ser recol·lectats o a mig fer. Al centre de refugiats de la província armènia de Vayk, la població rep la primera ajuda i assistència. Treballen la Creu Roja armènia, Metges Sense Fronteres i la Societat Civil Armènia. Són milers els refugiats que han deixat enrere casa seva i s'han vist obligats a desplaçar-se perquè no confien en les promeses de l'Azerbaidjan de respectar els seus drets. De fet, des que van llençar aquesta promesa, no s'ha fet públic de quina manera es protegirien els drets de la població ni què volia dir protegir els seus drets.
➕ Així ha quedat la plaça principal de la capital de l'Alt Karabakh després de la fugida massiva de la població
➕ Alt Karabakh: diverses guerres, 30 anys de conflicte i genocidi armeni
➕ L'Alt Karabakh deixarà d'existir per sempre
Les dades d'Armènia d'aquest diumenge constaten que hi ha hagut 100.541 desplaçats de l'enclavament. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els que no han abandonat casa seva és perquè o bé no han tingut aquesta possibilitat, van amb cadira de rodes o tenen alguna malaltia. En aquest sentit, les mateixes fonts constaten que després que gairebé la població sencera hagi marxat, Bakú ha permès l'entrada de l'observació internacional de les nacions unides.
Què passarà ara?
En aquest context d'incertesa, neguit i malestar, hi ha moltes preguntes que, per ara, continuen sense resposta. Com, per exemple, qüestions relacionades amb la frontera de l'Alt Karabakh, l'estatut, policia pròpia, qüestions de llengua, si es respectarà als cristians o la llengua armènia. En aquest sentit, la població espera que Occident prengui una decisió i la comunitat internacional es posicioni per defensar els drets de la població. Molts han deixat cases, terres, comerços i es pregunten qui els compensarà quan s'han vist forçats a marxar de casa seva.
L'èxode de la població de l'Alt Karabakh
Segons dades oficials, la població de l'Alt Karabakh abans de l'èxode que va començar el 24 de setembre passat era d'uns 120.000 habitants. Aquest diumenge, el govern armeni ha anunciat la posada en marxa d'un programa d'ajuda per als desplaçats forçosos que no tenen casa o habitatge al país i no es troben als centres d'acollida organitzats per les autoritats.
Cada desplaçat en aquesta condició rebrà mensualment 40.000 drams, uns 95 euros, com a ajuda per costejar les despeses d'habitatge, ha destacat el primer ministre armeni, Nikol Pashinian, a la seva pàgina de Facebook. A més, cadascun rebrà també mensualment 10.000 drams, uns 24 euros, per al pagament de serveis comunals.
Amb anterioritat, l'executiu havia anunciat una ajuda única de 100.000 drams (uns 238 euros) a cadascun dels refugiats que arriba a Armènia de l'Alt Karabakh. "El govern necessitarà el procediment de recepció de sol·licituds per a l'ajuda única, que els desplaçats podran lliurar dimarts", ha dit el viceprimer ministre armeni, Tigran Jachatrian, citat pel digital News.am.