Després de mesos de negociacions, un alto el foc ha posat en pausa la devastadora guerra a Gaza, però l'acord corre el risc de fracassar a causa de la profunda desconfiança entre Israel i Hamàs i la naturalesa de l'acord, informa l'Agence France-Presse (AFP). Qatar, que va mediar en les converses juntament amb els Estats Units i Egipte, ha expressat la seva esperança que la treva de sis setmanes i l'intercanvi d'ostatges per presoners es converteixin en permanents. Tot i això, aquest resultat està lluny de ser segur, ja que els alliberaments s'han programat a un ritme més lent en comparació amb un acord de treva anterior.
El que complica encara més l'alto el foc és que el text de l'acord no s'ha fet públic, cosa que augmenta el risc d'inconvenients d'últim moment i de diferències d'interpretació entre les parts. "Desafortunadament, hi ha un gran risc que la treva es descarrili i que [el primer ministre israelià, Benjamin] Netanyahu continuï la seva campanya militar a Gaza", ha dit a l'AFP Anna Jacobs, de l'Institut dels Estats Àrabs del Golf a Washington.
Els entrebancs de l'alto el foc
L'alto el foc va tenir un començament difícil, amb retards tant a l'inici de la treva com al primer intercanvi d'ostatges israelians i presoners palestins quan va entrar en vigor diumenge. Durant un retard de tres hores abans que comencés la treva, l'agència de defensa civil de Gaza va dir que els atacs israelians van matar vuit persones i en van ferir 25. L'alto el foc és supervisat pels mediadors a través d'una “sala d'operacions” al Caire, va dir a Al-Jazera el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers de Qatar, Majed al-Ansari.
Va dir que estan observant per veure si s'estan implementant els termes delicats de l'acord, incloent-hi l'entrada d'ajuda a Gaza, els intercanvis de presoners i ostatges, la retirada de les tropes israelianes d'àrees densament poblades i el retorn dels palestins desplaçats a casa seva –si és que no ha estat malmesa–.
Les fases de l'acord
L'acord no s'ha fet públic, però sí que ho són les diferents fases que s'han de superar. En virtut de la primera fase, que durarà 42 dies, Hamàs va acordar alliberar 33 ostatges, inclosos nens, dones (incloent-hi dones soldats) i homes més grans de 50 anys, a canvi de centenars de palestins detinguts a presons israelianes.
A la segona fase està previst que els ostatges que encara continuen vius siguin retornats a Israel i que s'alliberi a un nombre corresponent de presoners palestins, a més que Israel es retiri completament del territori. Els detalls seran objecte de noves negociacions, que s'iniciaran al cap de 16 dies d'haver començat la primera fase.
La tercera fase s'ocuparà de l'intercanvi dels cadàvers dels ostatges i dels membres de Hamàs morts, i es posarà en marxa un pla de reconstrucció per a Gaza. Els acords per a la futura governança de la Franja continuen sent confusos.