El president dels Estats Units, Donald Trump, té la intenció de convertir Gaza en una Riviera. Paral·lelament, Israel ordena a l'exèrcit anar preparant un pla de "sortida voluntària" de Gaza. L'alto el foc va començar, oficialment i amb tres hores de retard, el dia 19 de gener. Les setmanes avancen i les fases de l'alto el foc s'han d'anar negociant. Però ara per ara, el focus sembla estar posat en els plans de Trump i Netanyahu per elaborar un resort turístic. "Durant les últimes setmanes hem vist menys sang a Gaza, els palestins han mort per centenars cada setmana i ara ho hem vist menys", explica l'investigador en relacions internacionals Youssef Cherif. En conversa amb ElNacional.cat, constata que "es veuen moltes imatges de palestins tornant a casa, però el nivell de destrucció és increïble. Ara ve el dia de després i la necessitat de construcció, evitar epidèmies... hi ha molta concentració de gent vivint en àrees molt concentrades, continua molt la incertesa".

Gaza / Efe

Gir de guió en l'alto el foc i canvi de focus

Si fa uns dies detallava en una primera conversa que l'alto el foc era “dèbil” perquè "a la banda israeliana hi ha moltes ganes de colonització" i a la banda palestina "és possible que hi hagi una crida a la revenja", ara la cosa ha canviat. "Trump amb els seus comentaris ha tret el focus de l'alto el foc i l'ha posat en els palestins i la seva terra. Fent això està enviant senyals d'acceptar tot el que vulguin". En aquest sentit, destaca que "l'operació d'Israel i l'administració de Trump és una capitulació dels palestins. El que passa a Cisjordània, no importa massa. Israel pot fer el que vulgui perquè ningú està comprovant res, té llum verda. I a la ment dels palestins, ja han vist que ha passat a Gaza".

D'aquesta manera, Cherif assegura que el fet que no hi hagi tancs a la frontera de Gaza, podria indicar que les coses estan calmades. Ara bé, constata que les paraules de Trump estan afectant. "Els palestins potser ho perden tot, si se'ls fa fora de la seva terra", insisteix. "El que passa ara, no és una guerra, és una transferència de població".

Gaza / Efe

"La idea de transferir població és política"

Preguntat per la situació d'un nou govern i el terme de 'el dia de després', constata que "l'Autoritat Palestina és una administració molt dividida i feble i no és quelcom que funcioni. No està connectada amb la realitat. Hamàs tenia més popularitat, però no és un bon mànager per fer funcionar l'economia o la gent. El problema és que no hi ha una alternativa clara, no hi ha una força creïble per fer-se'n càrrec. Per tant, és un problema, serà imposat de fora, no triat pels palestins i aquests processos no duren massa, cauen després d'uns mesos".

Ara per ara, constata que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, assegura que la població haurà de marxar perquè a Gaza no s'hi pot viure. Uns càntics en sintonia amb els de Trump. "És una idea que agrada a tots dos, que deixin Gaza i colonitzar aquestes terres, per raons ideològiques, sempre han pensat que era d'Israel, o fins i tot per fer negoci, una zona per a rics o turisme. Trump també en té moltes ganes". Per part dels ciutadans de Gaza, "tornar a casa seva també és un senyal de defensa, no volen marxar de la seva terra. Si la guerra no els ha fet fora, no els farà fora això". Cherif subratlla que una reconstrucció és possible sense deixar el territori. "Ells poden reconstruir, mira alemanya, després de la Segona Guerra Mundial. La idea de fer fora una població perquè casa seva ha estat destruïda és bestial. La gent intenta sobreviure a casa seva, només cal observar el cas d'Haití, després del terratrèmol. No és una situació òptima, hi haurà moltes coses i epidèmies. La idea de transferir població és una idea política, i això no és per al seu benefici, sinó per al benefici d'Israel i d'alguna gent rica d'Occident", conclou. 

Gaza / Efe

El projecte d'Israel per convertir Gaza en un complex turístic

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es va convertir el passat 4 de febrer en el primer líder estranger que ha visitat la Casa Blanca després de l’inici del segon mandat de Donald Trump. Una visita que ha simbolitzat l’incondicional suport de Donald Trump a Israel. Però la visita no s'ha quedat només amb una encaixada de mans. Netanyahu li ha presentat un ambiciós pla de reconstrucció que ha deixat Trump amb la boca oberta. Així, està decidit a fer realitat l’anomenat pla Gaza 2035 per convertir la Franja en un ressort, la Riviera d’Orient Mitjà, com l’ha anomenat el president nord-americà, una mena de Dubai, Emirats Àrabs o Singapur, amb illes artificials, gratacels hipermoderns, habitatges de luxe, centres empresarials i zones de lliure comerç.

La idea, però, com no podria ser d'una altra manera en tractar-se d'aquest pla, no inclou palestins. Per ara, el reassentament de palestins ha topat amb el rebuig d'aquests països i també de la comunitat internacional. La idea de reubicar els palestins en altres països s'acosta més a la idea d'una segona Nakba que una altra cosa, és a dir, al desplaçament forçós dels palestins el 1948 amb la creació de l'Estat d'Israel. En aquest sentit, l'Autoritat Palestina ja ha demanat ajuda als països àrabs per fer front a aquesta idea. La Lliga Àrab ja ha rebutjat els plans de Trump i Netanyahu i els països àrabs també han dit que no acollirien més refugiats palestins per tal de dur a terme els plans dels dos líders d'un reassentament dels palestins. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!