Els sis líders de la Unió Europea (UE) encarregats de negociar els llocs més importants de les institucions europees, entre els quals el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat aquest dimarts proposar que Ursula von der Leyen, Antònio Costa i Kaja Kallas siguin, siguin els presidents de la Comissió i el Consell i la cap de la diplomàcia del club comunitària.

Segons han informat a Efe fonts pròximes a les negociacions, l'acord s'ha arribat aquest dimarts en una videoconferència entre els primers ministres grec, Kyriakos Mitsotakis, i polonès, Donald Tusk (pel Partit Popular Europeu); l'espanyol Pedro Sánchez i el canceller alemany, Olaf Scholz (pels socialistes i socialdemòcrates), i el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre holandès sortint, Mark Rutte (pels liberals).

Aquest pacte entre els tres partits de la majoria proeuropea parlamentària ara ha de ser ratificat a la cimera de caps d'Estat i de govern que se celebra dijous i divendres d'aquesta setmana a Brussel·les.

Els noms de la cimera europea

La conservadora alemanya Von der Leyen, el socialista portuguès Costa i la liberal d'Estònia Kallas eren els noms amb què els negociadors van anar a la cimera europea del 17 de juny passat, quan no va ser possible un acord degut, entre altres motius, a la pretensió del PPE (guanyador de les passades eleccions europees) de dividir la presidència del Consell en dues meitats, i quedar-se amb la segona part de dos anys i mig.

Els negociadors han acordat deixar pendents el repartiment dels segons períodes de les presidències del Consell Europeu i de l'Eurocambra al moment en què s'acosti la data de la seva eventual renovació per tenir en compte les circumstàncies polítiques de llavors, segons les fonts.

Per sortejar l'eventual malestar de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, per no haver-la citat per a aquestes negociacions, un dels sis negociadors s'hi va posar en contacte per garantir-li que tindrà, com ha sol·licitat, una cartera important al pròxim executiu comunitari, segons les fonts.

El trio de noms pactat compleixen bé els criteris d'equilibri de gènere (dues dones i un home), de procedència geogràfica (una estoniana, una alemanya i un portuguès) i de color polític (una popular, un socialista i una liberal).

La terna es completaria amb la presidència del Parlament Europeu, per a la qual els líders no donen noms, sinó indicacions de color polític: el Partit Popular Europeu s'enduria la primera meitat de la legislatura -per a l'actual presidenta, Roberta Metsola- i queda a l'aire què passaria amb la segona, que tradicionalment tenen els socialdemòcrates.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!