Com qualsevol professional de viatges experimentat, Raj Gyawali entén que les cancel·lacions ocasionals per circumstàncies com malalties són simplement part de fer negocis. Però Gyawali, fundador de Social Tours, un operador amb seu a Kàtmandu que s'especialitza a crear itineraris personalitzats i enfocats localment, va experimentar recentment una primera vegada en els seus més de vint anys de carrera: un client nord-americà que es va fer enrere en un viatge al Nepal per por de viatjar a l'estranger durant l'actual administració nord-americana.

“Una reserva completament confirmada es va revertir quan la persona es va sentir insegura per viatjar”, explicava Gyawali a CNN Travel, afegint que ha notat un augment en el nombre de clients nord-americans que expressen preocupacions similars. “Entenc perfectament el sentiment, perquè la gent se sent incòmoda en venir d'un país pel qual s'hauran de defensar o disculpar per la situació actual. I crec que això afectarà molts països i molts viatges, sens dubte”.

Cau la demanda de viatgers estrangers als EUA

Les xifres emergents mostren una caiguda en la demanda de viatgers estrangers als Estats Units. Segons dades de la firma de recerca Tourism Economics, es preveu que les visites de turistes internacionals disminueixin un 5,1% i la despesa un 11%, cosa que representa una pèrdua de 18.000 milions de dòlars aquest any. Les companyies de viatges canadencs, en particular, estan registrant cancel·lacions de fins a un 30%. Mentrestant, alguns països europeus recomanen a les persones trans i no binàries que evitin viatjar als Estats Units. Però la reticència no és només unilateral. Per a alguns nord-americans que planegen viatges a l'estranger, o que ja viatgen, els efectes de la segona presidència de Trump s'estan sentint profundament mentre s'adapten a les noves percepcions dels Estats Units —i dels nord-americans— a tot el món.

Alguns estan expressant temor o dubtes sobre viatjar a l'estranger a causa de la percepció d'una reacció negativa en resposta a les polítiques i accions de l'administració actual, inclosos els aranzels generalitzats, el tracte a les nacions aliades i les amenaces d'annexionar-se el Canadà i Groenlàndia.

La simpatia dels europeus cap als EUA, baixa

Segons dades recents de YouGov, una empresa britànica de recerca de mercats i anàlisi de dades, el “favoritisme europeu cap als EUA” ha disminuït considerablement a set països europeus importants des que Trump va assumir el càrrec per segona vegada. “Comparant les nostres darreres dades trimestrals amb l'última enquesta abans de la reelecció de Donald Trump, les actituds favorables cap als Estats Units han caigut entre sis i 28 punts percentuals”, afirma l'informe.

S'ha observat que l'opinió sobre els Estats Units és la més baixa a Dinamarca, cosa que no sorprèn si considerem que Groenlàndia, la qual Trump ha promès annexar, és un territori autònom del país. Al Regne Unit tenien una opinió favorable dels Estats Units, mentre que els italians i els espanyols van assolir el 42% i el 43%, respectivament.

“S'esperaria que els índexs de favoritisme reflectissin els esdeveniments actuals, i hem realitzat altres investigacions que conclouen que la gent a Europa occidental és molt crítica amb la posició de l'administració Trump sobre Ucraïna”, ha exposat un portaveu de YouGov a CNN Travel per correu electrònic.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!