El nombre d'execucions al món va assolir el 2022 el seu màxim des del 2017 en situar-se en 883, segons alerta Amnistia Internacional (AI). Els dos principals estats darrere d'aquest desgraciat augment són l'Iran i l'Aràbia Saudita, que se situen al capdavant de la llista. Concretament, concentren el 94% de les execucions. Si bé les dades són alarmants, encara podrien ser pitjors, ja que des d'Amnistia es recorda que el total és en realitat més alt en no tenir dades de la Xina.
L'ONG exposa que aquestes execucions, que suposen un 53% més que el 2021, es van dur a terme en una vintena de països, majoritàriament a l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, on es van disparar de 520 el 2021 a 825 el 2022. L'organització de defensa dels drets humans, la investigació de la qual només recull execucions judicials, avisa que no ha pogut incloure dades exactes de la Xina —la qual situa en primera posició, amb milers d'execucions—, Vietnam ni Corea del Nord, pel secretisme en aquests territoris.
Malgrat l'increment de les execucions l'any passat fins a la seva xifra més alta des del 2017 (quan n'hi va haver 993), Amnistia destaca que les sentències de mort imposades a escala global van experimentar una lleugera disminució, en baixar de 2.052 en 56 països el 2021 a 2.016 en 52 països el 2022, segons recull Efe.
Sis països aboleixen la pena de mort
En contrast amb l'augment d'execucions l'any passat, trobem que més països van deixar enrere la pena capital. L'organització veu un "bri d'esperança" després que sis països decidissin abolir la pena de mort de forma total o parcial. A Kazakhstan, Papua Nova Guinea, Sierra Leone i la República Centreafricana, la pena de mort va desaparèixer com a condemna per a tots els crims, mentre que a Guinea Equatorial i Zàmbia la van abolir per a crims ordinaris.
Segons les dades facilitades per l'ONG, fins a 112 països han abolit la pena de mort per a tots els crims, mentre que nou l'han abolit per a crims ordinaris. En aquest sentit, i seguint l'exemple dels països que han eliminat aquest càstig, la secretària general de l'organització ha animat altres estats a seguir el mateix camí. "La brutalitat en països com l'Iran, l'Aràbia Saudita o la Xina els situa en una clara minoria; aquests països han de posar-se al dia de forma urgent, protegir els drets humans i executar la justícia en comptes de les persones", defensa la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, qui ha insistit: "Continuarem fent campanya fins que la pena de mort estigui abolida a tot el planeta".