El Principat d’Andorra s’ha alineat amb la postura del president francès, Emmanuel Macron, pel que fa a la seva posició sobre el conflicte entre Israel i Hamàs, allunyant-se dels postulats que defensa el govern espanyol de Pedro Sánchez. La qüestió sobre les relacions del Principat pirinenc han emergit les darreres hores després que la que fins ara ha estat ambaixadora d’Israel a Espanya i Andorra, Rodica Radian-Gordon, visités el país discretament per acomiadar-se de les seves autoritats. El govern andorrà va optar per fer una difusió discreta de la trobada que la diplomàtica israeliana va mantenir amb el cap de govern andorrà, Xavier Espot, però aquest finalment va acabar penjant una fotografia de tots dos a X expressant mostres d’agraïment.
L'endemà d’aquesta visita la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Imma Tor, ha parlat sobre la política andorrana pel que fa a Israel i ha defensat, en una compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior, que “no es reuneixen les condicions” per reconèixer l’Estat palestí, com van fer setmanes enrere Espanya, Noruega i Eslovènia. El govern andorrà no té “a curt termini” la intenció de seguir els passos d’Espanya en aquest assumpte, si bé sí que és partidari de la solució dels dos estats.
La ministra andorrana ha manifestat que per a reconèixer un estat hi ha d’haver una autoritat i en aquest sentit s’ha preguntat: “Qui és l’autoritat a Palestina?” Tor ha remarcat que Hamàs és una organització terrorista i, en conseqüència, no se la considera autoritat. L’Autoritat Palestina, segons ha dit, no té “ni la fortalesa ni la maduresa” necessàries per a agafar el rol que li correspondria, segons recull l’agència Europa Press.
Reconeix "contactes" però no "pressions" sobre Palestina
Responent a dubtes d’altres parlamentaris andorrans, Tor ha reconegut que hi ha hagut “contactes”, però en cap cas “pressions”, amb altres països, com Noruega, Espanya i Eslovènia, per abordar el tema, i que aquests han preguntat al Principat quina seria la seva posició en aquesta qüestió. La ministra andorrana ha afirmat que la posició del Principat és ara per ara “bastant propera” a la que té França. Precisament França es va mostrar crítica amb el govern espanyol després que Madrid aprovés el reconeixement de Palestina com a Estat. El govern francès va arribar a denunciar que es tractava d’una qüestió electoralista per part de l’executiu de Pedro Sánchez.
Sobre les relacions amb Israel, la ministra andorrana ha assegurat que els dos estats tenen “molt bona relació”. En el seu missatge de dijous, el cap de govern andorrà va agrair a l’ambaixadora “les accions impulsades” durant el seu mandat per tal de reforçar la cooperació entre Andorra i Israel.
En la mateixa sessió parlamentària s’ha discutit sobre les relacions amb Catalunya i Espanya pels talls de carreteres per part dels pagesos. Parlamentaris de l’oposició han considerat que caldria reclamar compensacions pels danys patits en l’economia andorrana.