L'excancellera alemanya Angela Merkel ha escrit les seves memòries sota el títol Freiheit ('llibertat', en català). Tot i que no es publicaran fins al pròxim dimarts, Merkel ha ofert un avançament al setmanari alemany Die Zeit, i en aquest primer tast ha tractat un tema més que actual: Donald Trump. De fet, ha reconegut que es va equivocar quan el va conèixer, ja que el va "confondre amb una persona normal". L'excancellera ha definit el president electe com a "emocional" i amb una debilitat per líders autoritaris i tirans. De fet, l'expolítica alemanya relata un episodi en el qual Trump va tractar de ridiculitzar-la quan es van conèixer per primera vegada al Despatx Oval. 

Trump s'ha caracteritzat per fer una política comunicativa agressiva, en què ha intentat sempre marcar ell els límits i els tempos. És aquesta tendència del magnat amb la que es va topar Merkel. L'aleshores cancellera durant anys d'una de les primeres potències mundials es va plantar a la Casa Blanca a conèixer el seu nou inquilí l'any 2017. En aquesta trobada, davant de les càmeres, Trump va tractar d'humiliar-la negant-se a donar-li la mà. Va ser en aquest moment en què Merkel es va adonar que era un error tractar el magnat com a algú normal. 

"En lloc de suportar-ho estoicament, li vaig xiuxiuejar que ens hauríem de donar la mà de nou", escriu. "Tan aviat com les paraules van sortir de la meva boca, vaig negar el cap mentalment. Com podia oblidar que Trump sabia exactament el que estava fent?... Volia donar a la gent alguna cosa de què parlar amb el seu comportament, mentre jo havia actuat com si estigués mantenint una conversa amb algú completament normal". 

Titella de tirans

Merkel explica la fascinació que sent Trump pels líders autoritaris i remarca que en el seu primer mandat semblava més interessat en aquests personatges que en els aliats tradicionals dels Estats Units. "Aparentment, Trump estava fascinat amb el president rus", exposa en el text, i subratlla que "els polítics amb trets autocràtics i dictatorials el tenien sota el seu control".

L'excancellera recorda que després de trobar-se per primer cop amb Trump, va veure com arrossegava la seva mentalitat de promotor immobiliari a la presidència dels Estats Units. "Per ell, tots els països eren rivals en què l'èxit d'un significava el fracàs d'un altre. No pensava que la prosperitat es pogués augmentar per a tothom mitjançant la cooperació", exposa. 

"En el moment en què escric aquestes línies, el resultat de les eleccions presidencials nord-americanes del novembre del 2024 continua obert", recull Merkel en aquest avançament i reconeix desitjar "de tot cor" que Harris guanyés per ser així "la primera presidenta dels Estats Units".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!