Ja fa dues setmanes que l’Iran va arrestar la periodista italiana Cecilia Sala, de 29 anys. El règim l’ha retinguda en una cel·la a la presó d'Evin, a la capital, on estan tancats tots els opositors al règim i des d’on ha pogut comunicar-se amb els seus pares i la seva parella per relatar-los les condicions inhumanes a les quals es troba sotmesa. El diari italià Corriere della Sera ha tingut accés a les converses telefòniques en què la periodista explica als seus afins que dorm a terra sobre una manta, amb temperatures molt baixes. També li han tret les ulleres i no s'hi veu bé. Les autoritats iranianes van assegurar que farien arribar a la detinguda un paquet amb béns de primera necessitat, però Sala els ha explicat per telèfon que no ha rebut res.

La periodista viu en una cel·la com ella de llarga, en què ni tan sols veu els guàrdies, ja que només obren una ranura per passar-li el menjar, una dieta basada principalment en dàtils. A més a més, un llum de neó està encès les 24 hores del dia i fa de les hores de son de Sala una autèntica tortura. “Tractarem la reportera italiana amb dignitat”. És la frase que les autoritats van dir a la seva família després del seu arrest, però el cas és que la italiana rep el mateix tracte que els presoners polítics que omplen les cel·les d’Evin, símbol de la repressió del règim. Ex-preses han relatat en entrevistes a mitjans nord-americans que els guàrdies sotmeten els retinguts a un maltractament continuat. “Ens van dir que ens pegarien fins que vomitéssim sang”, ha revelat una de les alliberades.

El Ministeri de Cultura i Orientació Islàmica va anunciar en un comunicat que Sala havia sigut detinguda “per violar les lleis de la República Islàmica”, però en cap moment va especificar quines eren les normes que la periodista havia desafiat. Les especulacions sobre el seu alliberament giren ara entorn de l'excarceració d’un ciutadà iranià detingut aquesta setmana a Milà, en ser acusat de traficar amb armes. D'ençà de l’arrest de la reportera, el govern d’Itàlia manté contactes amb el règim islàmic per tal de solucionar la situació. En aquest sentit, des de Roma han convocat aquest dijous l’ambaixador de l’Iran en senyal de protesta.

Qui és Cecilia Sala? 

Sala és col·laboradora del diari italià Il Foglio i de la plataforma Chora News, on elabora el pòdcast Stories, on explica històries d'arreu del món. En el moment de la seva detenció, la periodista tornava a casa després d'haver estat una setmana a la república islàmica amb un visat periodístic i haver publicat alguns reportatges sobre la situació al país i les conseqüències de la caiguda del règim a Síria sobre el territori. També va fer un pòdcast sobre el patriarcat a Teheran, on explorava la situació de les dones al país. Des de Chora News van explicar que Sala havia marxat amb un visat vàlid i totes les proteccions necessàries i que va produir tres episodis del pòdcast a través d'entrevistes a Teheran. "Havia de tornar a Roma el dia 20 de desembre, però després d'intercanviar alguns missatges el matí del dia 19, el seu mòbil es va silenciar", van denunciar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!