La policia antidisturbis d'Alemanya ha desallotjat aquest diumenge els 500 activistes que ocupaven la localitat de Lützerath, a l'oest del país, que està sent derrocada pel govern alemany per construir-hi una mina de lignit a cel obert. Entre les persones que els antiavalots han fet fora hi havia la mediàtica activista sueca Greta Thunberg, tal com han pogut captar les càmeres del diari Bild. La jove també va participar en la gran mobilització en contra del projecte que va arreplegar unes 10.000 persones i que s'ha saldat amb dotze detencions per part dels agents policials, que han emprat canons d'aigua, gas pebre i porres contra la multitud, mentre que els manifestants van rebre els agents antiavalots amb pedres, pirotècnia i còctels Molotov, atrinxerats a desenes de construccions improvisades a dalt dels arbres i arreu del terreny.
Greta Thunberg defensa Lützerath
L'activista Greta Thunberg va parlar a la manifestació de Lützerath i va criticar al Govern alemany per tancar acords amb consorcis energètics. En un discurs davant milers d'activistes en aquest poble, que es va començar a desallotjar definitivament el dimecres passat a fi d'incrementar l'extracció de carbó de la mina Garzweiler II, Thunberg va subratllar; "La ciència ho diu clarament: el carbó ha de romandre sota terra, hem de parar la destrucció del nostre planeta". "El carbó segueix en el sòl, seguim aquí, Lützerath encara existeix, i mentre el carbó segueixi sota terra, aquesta lluita no haurà acabat. No pensem desistir", va afirmar. Thunberg va qualificar de "vergonya" que el Govern alemany, "un dels països més contaminants del món" i per la qual cosa hauria de "assumir responsabilitats", tanqui acords amb consorcis energètics com RWE, l'operadora de Garzweiler II, i que prioritzi el lucre per sobre de les persones, va agregar. També va criticar que se sacrifiquin vides humanes "pel benefici d'unes poques persones increïblement riques" i es va preguntar com pot ser que el 2023 segueixin per "un camí que condueix al no-res".
Els manifestants, alguns dels quals feia mesos que ocupaven el poble per evitar-ne la demolició, han acusat la policia de fer un ús desproporcionat de la violència, que ha resultat en molts ferits: ossos trencats, persones inconscients, mossegades de gos... També han publicat un vídeo que mostra persones en un túnel ocult sota Lützerath, que es troben en "perill de mort" si la maquinària de demolició no s'atura. "Si volem un món en el qual totes les persones puguin viure bé, hem d'acabar amb coses com el lignit (una varietat de carbó)", diu un dels encaputxats que surt al vídeo. El servei tècnic de protecció ciutadana davant de catàstrofes (THW, en alemany) té dificultats per fer fora els ecologistes atrinxerats sota terra.