Avui fa un any de l'episodi més lamentable en la democràcia nord-americana. El 6 de gener de 2021, milers de persones van irrompre violentament en l'edifici del Capitoli (Washington) per intentar evitar que el Congrés confirmés Joe Biden successor a la presidència dels Estats Units. Un any després, desenes de persones han estat condemnades i més de 700 estan sent investigades, però encara es desconeix qui- o què- va incitar exactament la insurrecció. És per això que l'expresident i el seu equip afronten una investigació a la Cambra Baixa.
Algunes de les proves aportades per persones de l'entorn de l'expresident donarien suport a la teoria que l'atac al Capitoli va ser planejat o encoratjat a força de mentides propagades pel mateix Trump i el seu equip estratègic. Recentment s'ha sabut que les troballes d'aquesta investigació es podrien traslladar al Departament de Justícia per jutjar Trump per la via penal. Dit això, quines qüestions queden encara per resoldre i quins són els obstacles que ho impedeixen?
La tempesta final
A diferència dels tribunals comuns, el Congrés dels Estats Units no té capacitat d'imposar condemnes. Ara bé, si alguna de les persones que han cridat a comparèixer es nega a fer-ho, el comitè les pot declarar en desacatament i el Departament de Justícia podria llavors presentar càrrecs. De moment, aquesta ha estat la realitat de tres membres de l'equip de Trump: el seu exassessor i excap de campanya Steve Bannon, el seu excap de gabinet Mark Meadows i l'exajudant del fiscal general Jeffrey Clark, tots tres declarats en desacatament per no acudir a la cita amb el Congrés. Si són declarats culpables per la justícia, tots ells podrien ser condemnats a diversos mesos o fins i tot un any de presó.
El segon judici polític contra Trump i la investigació en curs de la Cambra de Representants han donat resposta a moltes de les incògnites que envolten aquest fatídic 6 de gener. Així i tot, fins a la data cap persona ha estat declarada culpable d'orquestrar la insurrecció. De fet, molts dels que sí que han estat condemnats han confessat que van actuar encoratjats per Trump o sota la il·lusió alimentada per teories de la conspiració disseminades a internet, que Trump els cridava a 'aturar el frau' i 'salvar Amèrica' de la 'gran mentida' que va atorgar Biden la presidència dels EUA. I segons les darreres troballes, sembla que l'equip estratègic de Trump tenia plans per fer exactament això.
El pla
Segons s'ha pogut saber gràcies als milers de proves aportades a la investigació en curs per l'excap de personal de la Casa Blanca, Mark Meadows, l'equip estratègic i jurídic de Trump va dissenyar diverses opcions d'actuació per evitar deixar el càrrec davant la seva derrota en els comicis de 2020. Entre centenars de missatges i emails implorant a Trump que impugnés la violència al Capitoli, ha sortit a la llum un PowerPoint on es detalla el pla per evitar la successió de Biden al·legant una ingerència estrangera en les eleccions. Minuts abans que unes 10.000 persones envoltessin l'edifici, el mateix Trump va pronunciar un discurs que, en la mateixa línia de les darreres setmanes, rebutjava els resultats electorals i alimentava la teoria totalment falsa que els resultats electorals estaven manipulats.
Quan el seu vicepresident, l'ultraconservador Mike Pence, va decidir no tirar endavant amb el pla i col·laborar amb la cerimònia de confirmació de Biden, Trump no va dubtar en atacar-lo per Twitter. Dins del Capitoli, Pence i la seva família van estar a un minut de ser trobats pels insurgents que els amenaçaven de mort. A efectes pràctics, Trump va estar molt a prop d'aconseguir aturar Biden.
El precedent
El que més preocupa als experts no és l'atemptat contra la democràcia d'ara fa un any, sinó el precedent que va establir per als qui ho vulguin replicar. Aquest cop, però, havent estudiat meticulosament el pla fallit de Trump i les seves debilitats, que van ser molt poques. Segons The Altantic, en alguns estats com ara Arizona, Texas, Geòrgia, Pennsilvània, Wisconsin i Michigan, els Republicans han pres el control del sistema per decidir quins vots es compten i quins es consideren invàlids. D'aquesta manera, buscarien infiltrar el sistema democràtic des de dins i reemplaçar els buròcrates que van contradir les farses de Trump amb partidaris de la 'gran mentida'. Això presenta un panorama molt favorable pel mateix Trump, qui aspirarà a tornar al poder en les presidencials de 2024.
I és que el pla de Trump per assolir el poder de qualsevol manera és, deliberadament o per casualitat, bastant impermeable als fets o a la veritat. Si el comitè parlamentari decideix finalment demanar al Departament de Justícia que investigui l'expresident, molts temen que es consolidi encara més la seva imatge com a víctima de l'establishment i encoratgi els seus seguidors a tornar a la violència. Un Trump màrtir podria ser imparable.