El pròxim 22 de gener tindrà lloc l'any nou xinès, l'entrada el 2023 serà la primera en tres anys pels habitants de la Xina en què es podran moure amb certa llibertat per tot el territori per visitar la seva família, ja que és el primer cop en anys que no es trobaran amb mesures anticovid. Tanmateix, la situació actual al país, on hi ha una onada de coronavirus desbocada que va néixer arran de l'abrupta retirada de les mesures sanitària, fa que hi hagi una creixent preocupació pels desplaçaments que s'esperen per aquestes festes.
Segons informa de The Guardian, els mitjans de comunicació estatal s'estan centrant en històries sobre la covid que lloen les millores als hospitals i les clíniques rurals, les zones més afectades pel brot i el principal destí en aquestes vacances. "El punt àlgid de la infecció per covid al nostre poble ha passat, però el festival s'acosta i encara hi ha habitants que queden enrere, especialment gent gran, amb risc d'infecció secundària", ha alertat un metge de la província de Shaanxi, segons recull el diari britànic.
Des d'aquest dilluns milers de trens i altres transports parteixen des de les grans megalòpolis xineses carregats de ciutadans que s'embarquen emocionats cap als seus pobles, en els quals fa anys que no poden celebrar aquesta gran festivitat. Mentrestant, el govern de Pequín i els experts vigilen amb desconfiança aquest moviment massiu en una onada de covid que segueix causant estralls.
Gairebé 60.000 morts en un mes
La Comissió Nacional Sanitària de la Xina va anunciar un total de 59.938 morts relacionades amb la covid entre el 8 de desembre passat, quan les autoritats van començar a relaxar les restriccions que mantenien contra la pandèmia, i el 12 de gener d'aquest any. L'edat mitjana de les víctimes ronda els 80 anys. A més, s'ha exposat que el 90,1% dels morts tenien més de 65 anys, i més del 90% patien malalties subjacents.
La ràpida propagació del virus a la Xina les últimes setmanes ha sembrat dubtes sobre la fiabilitat de les xifres oficials, que fins ara només havien informat d'un petit nombre de morts per la malaltia, tot i les nombroses escenes d'alta pressió hospitalària. La mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha criticat la gestió de les dades epidemiològiques xineses. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, va assegurar la setmana passada que la Xina no està donant xifres completes de morts per covid en l'actual brot.
La Xina defensa que ha compartit les seves dades "de manera oberta, puntual i transparent" des de l'inici de la pandèmia, i ha demanat a la comunitat internacional que eviti "polititzar la pandèmia" arran de les restriccions imposades als viatgers.