En l'espiral cada cop més bel·ligerant de Corea del Nord, els pocs aliats que té l'hermètic règim de Pyongyang els necessita més a prop que mai. En aquesta línia, el règim nord-coreà ha anunciat que el president rus, Vladímir Putin, s'ha mostrat disposat a visitar el país. Es tracta de la resposta a la invitació que el líder nord-coreà Kim Jong-un va fer al president rus durant la cimera que van compartir els dos països.
Si bé els dos líders s'han reunit i han mantingut contacte en diverses ocasions, el fet que Putin visiti l'Estat nord-coreà és un nou nivell per la relació entre els països. Putin hauria comunicat la seva visita a la ministra d'Exteriors nord-coreana, Choe Son-hui, en una visita de cortesia de la cancellera durant el viatge que va fer a Rússia entre els dies 15 i 17 de gener, segons ha informat aquest diumenge l'agència estatal de notícies KCNA.
Durant la trobada, Choe li va transmetre al mandatari rus "càlides salutacions" de Kim i Putin li va demanar que li enviés la seva felicitació de Cap d'Any, va mostrar el seu "profund agraïment una vegada més per la seva invitació" per viatjar a Pyongyang "i va expressar la seva disposició de visitar Corea del Nord en un futur pròxim", segons narra la KCNA.
Més enllà de les visites
Aquestes visites i trobades van més enllà de l'anècdota que pot mostrar més proximitat entre els dos líders. La visita de Choe a Rússia, que va incloure reunions amb el canceller Sergei Lavrov i amb el viceprimer ministre Alexander Novak, es va produir "en un moment en què les relacions amistoses i de cooperació entre els dos països han entrat definitivament en el curs d'un nou desenvolupament integral", segons el mateix mitjà estatal nord-coreà.
Tot plegat s'ha de posar en el context més ampli, on Rússia té un front de guerra a Ucraïna obert i Corea del Nord fa anys que s'arma fins a les dents i tot just ara ha trencat la possibilitat d'una reunificació pacifica amb Corea del Sud. En aquesta línia, Pyongyang ha donat suport a la guerra de Rússia a Ucraïna i hauria estat subministrant-li míssils balístics, a canvi que Moscou li facilita assistència militar en altres àmbits.
Units per enemics comuns
La cimera del passat 2023 entre els dos països va deixar clar que els unien objectius comuns. Sobretot, enemics comuns. En la trobada, tots dos països van compartir la seva preocupació "per la influència negativa dels Estats Units i els seus aliats", que "amenacen l'ambient de seguretat a la península coreana", i van acordar bregar amb això "mitjançant una estreta cooperació", coincidint que les seves relacions amistoses i la seva col·laboració "serveixen com una poderosa fortalesa estratègica", i es van comprometre a portar-les més enllà.