La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres que les llars europees emmagatzemin subministraments essencials per a almenys 72 hores davant una possible crisi, en el marc d'una nova estratègia de preparació per afrontar amenaces com desastres naturals, pandèmies, ciberatacs o, fins i tot, una guerra. La notícia ja la va avançar aquest dimarts El País i ara l'ha confirmada l'executiu europeu, que encara no detalla quines medicines, per exemple, hi hauria d'haver en aquest kit de supervivència —ja que es tracta d'una competència dels estats membres—.
❓ Què en sabem del kit de supervivència que la UE recomana en cas d'emergència
A la roda de premsa d'aquest dimecres, Brussel·les ha destacat que hi ha països, com França, que ja detallen aquesta mena de directrius per a la seva població i d'altres que no. És a dir, que la idea és crear un marc comú, unes guies perquè els estats membres aconsegueixin l'autosuficiència de la seva població durant almenys 72 hores. Aquestes guies inclouran l'emmagatzematge de subministraments essencials, la planificació de crisis i la disponibilitat de refugi, entre d'altres. Així, es llançarà una nova plataforma de la UE que facilitarà als ciutadans informació adaptada i accessible sobre els riscos als quals s'enfronten, així com mesures pràctiques per mitigar aquests riscos. Segons la comissària europea de Preparació i Gestió de Crisi i Igualtat, la socialdemòcrata belga Hadja Lahbib, aquest és el kit de supervivència de la UE en cas d'una crisi climàtica o guerra europea.
La bossa de la comissària europea
Lahbib ha compartit a les xarxes socials un vídeo distès en el qual mostra què porta a la seva bossa: les seves ulleres, els seus documents personals en una bossa hermètica —"obligatori a una Brussel·les plujosa", bromeja—, una llanterna, uns llumins i un encenedor, una ampolla d'aigua, una navalla suïssa, medicació, llaunes de menjar, diners en efectiu, el carregador del mòbil (i un carregador portàtil), unes cartes per jugar i una ràdio. "Això és tot el que cal per sobreviure les primeres 72 hores de crisi", diu.
Today, the EU launches its new Preparedness Strategy. “Ready for anything” — this must be our new European way of life. Our motto and #hashtag.
— Hadja Lahbib (@hadjalahbib.bsky.social) 26 de març del 2025, a les 12:37
[image or embed]
El kit d'emergència bàsic
Com hem dit, la UE elaborarà una guia més seriosa per crear un marc comú entre els estats membres. I hi ha estats membres que ja tenen indicacions: a Catalunya, Protecció Civil ha desenvolupat un seguit de guies sobre la preparació d'equips d'emergència que cal tenir a casa per a diferents situacions, com ara talls de llum, aigua o gas durant dies, així com per si cal evacuar la llar. Un equip d'emergència bàsic hauria d'incloure els elements següents: ràdio, llanterna i piles, farmaciola, targeta de crèdit i diners en efectiu, aigua, documentació, mòbil i carregador.
El kit d'emergència per a evacuació
Protecció Civil també disposa de guies específiques, com la d'un equip d'emergència per a evacuació, que hauria d'estar en lloc accessible i a prop de la sortida. Què cal emportar-se, en cas d'evacuació? Principalment, la documentació personal, dades de les pòlisses de l'assegurança, claus de casa (i del vehicle, si en teniu), medicació crònica imprescindible, targeta de crèdit i diners en efectiu, mòbil i carregador, una llista dels principals telèfons de contacte i una bossa hermètica o aïllada per posar-hi tots els elements anteriors. També és recomanable incloure-hi roba de recanvi per a un dia, roba d'abrigar, sabates còmodes i resistents, un impermeable, un kit d'higiene personal, aliments de llarga durada que no requereixin ser cuinats i que es puguin obrir sense obrellaunes i aigua embotellada.
El kit d'emergència per quedar-se a casa
De la mateixa manera, entre altres indicacions, Protecció Civil també ha elaborat una guia d'un equip d'emergència per quedar-se a casa, aïllat o sense subministrament. En aquest cas, cal ser autosuficient durant unes quantes hores o uns quants dies —la CE planteja l'escenari de 72 hores— i, per això, cal un kit amb les provisions bàsiques que ha d'estar en un lloc resguardat i actualitzat periòdicament. És important tenir una llanterna amb piles de recanvi o espelmes i encenedors o llumins; una ràdio petita de piles i piles de recanvi per poder-se mantenir informat sobre l'emergència, davant la possibilitat de quedar-se sense llum i internet; una vegada més, un telèfon mòbil amb carregador; farmaciola de primers auxilis i medicació crònica imprescindible; aliments de llarga durada que no requereixin ser cuinats i aigua embotellada.
Les recomanacions de França
Hem dit que Brussel·les ha fet esment del cas francès, on just s'ha començat a parlar d'un manual de supervivència que s'enviarà a totes les llars aquest estiu. Té una vintena de pàgines, entre les quals hi ha un fulletó amb un kit de supervivència. A diferència de les guies de Protecció Civil a Catalunya, les recomanacions de França especifiquen una mica més les quantitats. Per exemple, el desitjable són sis litres d'aigua embotellada per persona. També recomana tenir eines multiús, jocs per passar el temps, una còpia de les claus, fotocòpies dels documents importants o alcohol per a les ferides, apòsits i compreses, entre altres coses. El kit s'ha de revisar un cop a l'any, per comprovar qüestions com si els medicaments no s'han caducat o si les piles tenen prou bateria.
Les guies dels països nòrdics
El cas més conegut és el de les guies dels països nòrdics, com ara Suècia o Finlàndia —els dos últims països a entrar a l'OTAN—. D'una banda, Suècia va actualitzar el fulletó "En cas de crisi o guerra" (consultable aquí en anglès), que dedica unes pàgines a la preparació de la llar amb consells com tenir tres litres d'aigua per persona al dia, aliments que no caduquen (com cereals, pasta, arròs, cuscús, puré de patates instantani, llet en pols, tortillas, galetes d'aigua, sal i espècies), prou diners en efectiu per aguantar una setmana, paper de vàter, bosses de plàstic, tovalloletes humides, gel desinfectant de mans, serradures, cuina de gas... I, en cas de necessitar determinats medicaments —com per a la diabetis—, tenir-ne per a tot un mes. D'una altra banda, Finlàndia va publicar el lloc web "Preparació per a emergències i crisis", amb un fulletó similar al suec (consultable aquí en anglès): com a novetats, recomana només dos litres d'aigua diaris per persona, carmanyoles i iodur de potassi.