Per a una part de l'hemisferi, les festes de Nadal són fàcilment relacionables amb el fred. De fet, totes les prediccions meteorològiques deixen entreveure que aquest Nadal serà fred a Catalunya. Tot i això, hi ha indrets del món on les temperatures són especialment baixes i extremament fredes. Unes temperatures que poden arribar, fins i tot, als 40 graus sota zero. I tot i que enguany viatjar-hi pot resultar difícil per les restriccions provocades per la pandèmia del coronavirus, un s'hi pot cabussar des del sofà de casa. Segons el portal Tripsavvy, aquestes són les ciutats més fredes del món. 

Iakutsk

La ciutat més freda és Iakutsk, la capital de la República Sakhà, a Rússia, a uns 450 quilòmetres al sud del Cercle Polar Àrtic. Al gener, les temperatures són d'uns 40 graus sota zero de mitjana i es creu que Iakutsk és la ciutat més freda, tot i que en zones més remotes encara es poden trobar temperatures més baixes. A l'estiu, les temperatures són una mica més suaus, prop dels 20 graus al mes de juliol, per explorar el museu del permagel o el Museu Nacional d'Art de la República de Sakhà.

iakutsk Arnaud Bretz flickr

Iakutsk, Rússia / Arnaud Bretz Flickr

Norilsk

Sense moure's de Rússia, hi ha la ciutat més septentrional del món, Norilsk, amb més de 100.000 habitants i una de les tres ciutats principals ciutats ubicades a la zona del permagel. Té la temperatura anual més freda del món, uns 10 graus sota zero de mitjana. A l'hivern, les mínimes són de 53 graus sota zero –uns 30 graus sota zero de mitjana al gener–. Precisament per aquestes dures condicions climàtiques és difícil que Norilsk sigui una ciutat turística important. A més, és més coneguda per la seva contaminació que no pas pels atractius turístics. La indústria minera i els dos milions de tones de gas que envien a l'atmosfera fan que l'esperança de vida a la ciutat sigui 10 anys inferior a la mitjana de Rússia.

norilsk Torsten flickr

Norilsk, Rússia / Torsten Flickr

Yellowknife

Yellowknife és la capital dels territoris del nord-oest del Canadà i es troba a uns 400 quilòmetres al sud del Cercle Polar Àrtic. I de les 100 ciutats incloses, aquesta és la més freda durant tot l'any. Té la sensació tèrmica més extrema i és on hi ha la temporada de neu més llarga. La temperatura més baixa mai registrada va ser de 51 graus sota zero, tot i que la mitjana del mes de gener se situa en 27,9 graus sota zero. Paradoxalment, Yellowknife també gaudeix d'un bon sol a l'estiu. A més, és un lloc ideal per veure les aurores boreals.

yellowknife mansun lin flickr

Yellowknife, Canadà / Mansun Lin Flickr

Barrow

Barrow, a Alaska, és la ciutat més al nord dels Estats Units i té la temperatura mitjana més baixa de totes les ciutats d'Alaska. Amb l'afegit d'estar sovint ennuvolada i amb forts vents, de fins a 96 quilòmetres per hora. Això sí, es poden passar fins a 65 dies sense veure sortir el sol. Els mínims històrics s'acosten als 49 graus sota zero, tot i que la mitjana és una mica més alta i se situa en 25 graus negatius. També és una bona ciutat per presenciar aurores boreals.

barrow alaska Brian flickr

Barrow, Alaska, EUA / Brian Flickr

Ulaanbaatar

A l'altra punta, situada a 1,3 quilòmetres per sobre del nivell del mar, Ulaanbaatar, la capital de Mongòlia, és també la capital nacional més freda del món. La ciutat gaudeix de temporades extremes. Les temperatures mínimes poden arribar als 42 graus sota zero en els llargs dies d'hivern —la mitjana de gener és de 24,6 graus sota zero—. Tot i això, la mitjana anual se situa just per sota del punt de congelació. La ciutat es caracteritza per edificis de l'època soviètica, museus i monestirs encara conservats.

ulaanbaatar Gijsbert Steenbeek flickr

Ulaanbaatar / Gijsbert Steenbeek Flickr

International Falls

En un altre moviment cap als EUA, International Falls, a Minnesota, és coneguda com "la nevera de la nació" amb mínims històrics de 48 graus sota zero i fortes nevades —la mitjana de gener és de 15 graus negatius—. De fet, International Falls té la quantitat més important de dies a l'any amb temperatures sota zero extremes de qualsevol ciutat dels EUA.

international falls minnesota Peter Stratmoen flickr

International Falls, Minnesota, EUA / Peter Stratmoen Flickr

Nursultan

Nursultan, antigament coneguda com a Astanà, gaudeix d'hiverns llargs, secs i freds. És la capital del Kazakhstan i s'hi han registrat mínims de més de 51 graus sota zero, tot i que la mitjana de gener és de 14 graus negatius. Gairebé tots els anys, sense gaires excepcions, el riu de la ciutat està congelat des del novembre fins a principis d'abril. No és la ciutat més freda del món, però sí de les més fredes. 

nursultan astana Kazakhstan Embassy in KL flickr

Nursultan, capital del Kazakhstan / Kazakhstan Embassy in KL Flickr

 

 

Imatge principal: un carrer de Iakutsk, a Rússia / Arnaud Bretz Flickr