La CDU aconseguiria la victòria a les eleccions alemanyes amb el 29% dels vots, segons un sondeig a peu d'urna. L'AfD compleix els pronòstics i es fa amb la segona posició (19,5%). Patacada del partit de l'actual canceller alemany, Olaf Scholz, que tot i mantenir-se tercer baixa fins al 16% dels vots. Es tracta del pitjor resultat de la formació des de la Segona Guerra Mundial. Els Verds obtindrien el 13,5%, mentre que Die Linke, d'esquerres, el 8,5%. El Partit Democràtic Lliure obté el 4,9% dels vots. Un fet que podria fer perillar l'entrada de l'FDP, fins ara al govern, al Bundestag. Qui també es quedaria sense representació al parlament és el partit de nova creació i prorús, ja que els sondejos li donen el 4,7%.

Segons el Registre Federal d'Electors, fins a les 14.00 hores, el 52% dels electors habilitats a Alemanya havien emès el seu vot en un col·legi electoral. Els col·legis electorals tanquen a les 18.00 hores i és quan s'han sabut aquests resultats, via sondejos, i també que la participació ha pujat fins al 84%. 

Pactòmetre: amb qui podria pactar la CDU?

Els sondejos destaquen que la CDU guanyaria aquestes eleccions. És clar, doncs, que el pròxim canceller serà Friedrich Merz. En aquest sentit, el secretari general de la CDU, Carsten Linnemann, ha expressat la satisfacció pels resultats electorals dels partits de la Unió. "La Unió ha guanyat les eleccions, la coalició del semàfor ha estat eliminada definitivament, la gent vol un canvi en la política, el pròxim canceller serà Friedrich Merz", ha dit al canal ARD. Si l'FDP no arriba al cinc per cent, requisit necessari per poder entrar al Bundestag, la CDU/CSU i l'AfD tindran 353 escons, segons ARD. La CDU/CSU i l'SPD tenen 327 escons, la CDU/CSU i els Verds tenen 309 escons. S'aconsegueix majoria amb 316 escons.

captura pactes

Per ara, ningú ha arribat al topall del 30% dels vots, per tant, caldria pactar. Amb aquests sondejos a peu d'urna, i tenint en compte que la majoria és als 316 escons, la CDU podria pactar amb l'SPD i els Verds o bé només amb l'SPD, que tal com diu una gràfica del diari Die Zeit, assolirien una majoria absoluta. Ara bé, només amb els Verds no podrien governar. L'SPD tampoc podria governar si fes tàndem amb els Verds o l'esquerra, Die Linke. Tampoc aconseguiria una majoria, una coalició entre l'SPD i els Verds. Evidentment, s'aconseguiria també una majoria si la CDU pactés amb l'AfD. 

Les primeres paraules de Merz

El candidat a canceller de la CDU/CSU, Friedrich Merz, parla d'un “dia històric”. La Unió hauria guanyat les eleccions, sobretot perquè la CDU i la CSU “han treballat molt bé juntes”, ha dit Merz i ha agraït, en primer lloc, al primer ministre bavarès, Markus Söder. Merz ha dit que sap la responsabilitat i la magnitud de la tasca que té al davant, i reconeix que la campanya electoral ha estat per moments “molt dura”, tocant qüestions de política econòmica, migratòria, exterior i de seguretat. Però diu que confia poder "crear aviat un govern capaç d'actuar en interès d'Alemanya", mentre diu als fidels del partit que "el món exterior no ens espera ni espera llargues negociacions".

Resultat històric de l'AfD

La líder de l'AfD, Alice Weidel, ha qualificat el resultat electoral de l'AfD com un “èxit històric”. És el millor resultat que mai ha obtingut l'AfD. El partit ha duplicat més el seu índex d'aprovació. "Estem oberts a negociacions de coalició amb la CDU", ha afirmat Weidel. La mà de l'AfD està, doncs, estesa. La Unió ha copiat gran part del seu programa electoral de l'AfD, i per això la cooperació "no requereix cap compromís", va afirmar Weidel. L'AfD seguirà "fent un treball d'oposició tan constructiu" com ho fa des del 2017.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!