Al sud de l'oceà Índic, prop de l'Antàrtida, hi ha un grup d'illes volcàniques conegudes com a illes Heard i McDonald que es caracteritzen per la seva aridesa i clima glacial. En mig del no-res, aquest territori escarpat és la llar de pingüins i foques, però no d'humans. Malgrat tot això, aquest territori desert també ha estat arrossegat a la guerra comercial de Donald Trump. Segons informa The Guardian, les illes Heard i McDonald estan a la llista de territoris als quals el president estatunidenc ha imposat un 10% d'aranzels sobre els seus productes.
Aquestes illes, que formen un territori d'ultramar d'Austràlia, es consideren un dels llocs més remots del planeta. Arribar-hi és extremadament difícil, ja que cal fer un viatge en vaixell de dues setmanes des de Perth, una ciutat a la costa occidental australiana. A diferència d'altres territoris amb característiques similars de la zona, ni tan sols expedicions científiques habiten la zona. De fet, el diari britànic apunta que es creu que l'última visita d'humana al territori va ser fa gairebé deu anys.
No obstant això, les illes Heard i McDonald apareixen en una llista publicada per la Casa Blanca de “països” que tenen nous aranzels comercials imposats. Aquestes illes es troben dins dels diversos “territoris externs” d'Austràlia, els quals figuren per separat del país a la llista aranzelària trumpista.
Per què estan a la llista?
Una illa de 368 quilòmetres quadrats no sembla un objectiu comercial que Washington vulgui abatre. Tanmateix, segons The Guardian, en el territori hi hauria una pesquera, però cap habitant ni edifici. Malgrat això, segons dades d'exportacions del Banc Mundial, els EUA van importar 1,4 milions de dòlars de productes de l'illa Heard i les illes McDonald el 2022, gairebé tots dels quals eren importacions de “maquinària i elèctrica”.
No queda clar quins són aquests béns. De fet, el diari britànic ha contactat amb la Casa Blanca, el Departament Austràlia d'Afers Exteriors i a i la Divisió Antàrtica australiana, sense aparent resposta actualment.
“No hi ha lloc al planeta segur”, altres petits territoris al punt de mira
El primer ministre australià, Anthony Albanese, ha afirmat després de l'anunci de Trump que “no hi ha lloc al planeta segur”. De fet, les petites illes Heard i McDonald no són els únics petits territoris insulars víctimes dels aranzels. Els territoris externs formen part d'Austràlia i no s'autogovernen, però tenen una relació única amb el govern federal. Aquests territoris inclosos en la llista de la Casa Blanca són les illes Cocos (Keeling), l'illa Christmas i l'illa Norfolk. Tanmateix, aquestes illes sí que tenen població.
La més castigada pels aranzels trumpistes ha estat l'illa de Norfolk amb una població de 2.188 habitants i a 1.600 quilòmetres de Sydney, Washington els ha imposat un 29% d'aranzels, 19 punts percentuals més que a la resta d'Austràlia. Albanese ha afirmat: “L'illa de Norfolk té un aranzel del 29%. No estic del tot segur que l'illa de Norfolk sigui un competidor comercial amb la gegant economia dels Estats Units, però això només mostra i exemplifica el fet que no hi ha lloc segur”.