Després d'explorar algunes de les fronteres més estranyes, curioses o peculiars i haver jugat amb Google Maps a situar països al mapa, arriba el fascicle de països que segur que no surten al mapa –com a mínim, en mapes recents o actualitzats–. Si s'explora i es tenen en compte tots els temps dels temps poden aparèixer llistats força extensos.
Els països, evidentment, no desapareixen d'un dia per l'altre. En joc hi ha factors com la geopolítica que fa que un territori aguanti o mori. Altres territoris, com Macedònia vivien fins fa res en una mena de llimbs perquè alguns països no els reconeixien. Ara, però amb Macedònia del Nord les coses han canviat. Tot i que, aquesta capseta de Pandora mig oberta seria ben bé un altre tema. Si ens centrem, però, en aquells països que literalment han desaparegut del mapa, encara ara se'n poden trobar.
Basutolàndia
El rei Moshoeshoe I va demanar ajuda als britànics per lluitar contra els invasors al segle XIX i no s'esperava que colonitzessin les seves terres. I això és exactament el que va passar. Fins a l'any 1868, Basutolàndia era un regne africà independent i es va convertir en una colònia britànica. Va quedar-se així 100 anys més, fins que l'any 1966 es va independitzar i es va convertir en Lesotho. Com a curiositat, és un dels tres països del món que està rodejat per un altre país –els altres dos són el Vaticà i San Marino–.
Sikkim
L'any 1948 es va trobar una petjada del Ieti o l'home de les neus a l'Himàlaia. No se sap del cert si la petjada va ser real o no però sí el lloc. El Regne Sikkim establert com una monarquia sobirana l'any 1642. Posteriorment es va convertir en un protectorat indi l'any 1950 i a través d'un referèndum es va fusionar amb l'Índia l'any 1975. Però, qui forma part d'aquesta població? Està formada per pobles nepalesos, tibetans i hindis. Els habitants d'aquest territori, segons el portal Farandwide estan enamorats de les muntanyes i creuen que Sikkim va ser la seu dels reis chogyal, temporals i espirituals que continuen governant el seu món.
Tannú Tuva
Aquesta república va existir entre el 1921 i el 1930. Del 1930 al 1946 va ser considerada independent sota el nom de República Popular de Tuva i l'agost del 1944 va demanar l'ingrés a la Federació Russa, una de les moltes repúbliques de la Unió Soviètica que va formar-ne part. La petició es va acabar acceptant a l'octubre del mateix any i va ingressar com a regió autònoma. L'any 1961 es va convertir en república socialista soviètica.
Zanzíbar
L'illa tropical té molta història. Al segle XVI els portuguesos la van convertir al cristianisme, que va ser la religió dominant fins que els musulmans d'Oman la van rebutjar un segle més tard. Al segle XIX, ja estava plena de palaus i l'economia era rica gràcies a venda de sucres i esclaus, detalla el mateix portal. Els britànics van arribar amb l'objectiu de posar fi a l'esclavitud i explorar l'illa. L'any 1885, els alemanys van arribar a l'illa i en van exigir la seva part. Durant un breu període, al 1963, Zanzíbar va ser un estat completament independent. Però va durar poc perquè es va acabar fusionant amb Tanzània.
Iugoslàvia
Iugoslàvia ja no existeix, però ho ha fet durant molts anys de la història –de fet, encara és possible trobar mapes on hi aparegui, com també de l'antiga URSS–. S'associa al dictador comunista Josip Tito o a la guerra civil que va viure a la dècada del 1990. La regió ha passat per moltes alteracions. Després de la Segona Guerra Mundial, la regió es va organitzar com una federació de sis repúbliques: Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Macedònia, Montenegro, Eslovènia i Sèrbia. L'any 1992, però, només Sèrbia i Montenegro formaven part del que s'anomenava també tercera Iugoslàvia. Després d'abandonar el nom de Iugoslàvia l'any 2003, no va ser fins al 2006 que es van convertir en països independents: Sèrbia i Montenegro.
La setmana que ve, més.