La setmana passada es van explorar alguns països que avui ja no existeixen. Si més no, tal com un dia van ser. Després d'explorar algunes de les fronteres més estranyes, curioses o peculiars i haver jugat amb Google Maps a situar països al mapa, arriba el segon fascicle de països que segur que no surten al mapa –o potser sí, qui sap–. Si s'explora i es tenen en compte tots els temps dels temps en poden aparèixer llistats força extensos.
Els països, evidentment, no desapareixen d'un dia per l'altre. En joc hi ha factors com la geopolítica, que fa que un territori aguanti o mori. Alguns països no existeixen perquè s'han ajuntat amb uns altres. O han canviat de nom. O s'han dividit. Sigui com sigui, qualsevol excusa és bona per explorar el món amb l'ajuda dels mapes.
El Stronato
Aquí hi ha una mica de trampa. El país encara existeix, però ara es diu Paraguai. El nom d'El Stronato 'només' va durar un període de 35 anys —entre 1954 i 1989— quan el país va ser governat pel dictador Alfredo Stroessner. Una de les dictadures que més s'ha perllongat en el temps. El període va ser marcat per tortures a líders opositors i també molta repressió.
Gran Colòmbia
On ara hi ha Colòmbia, Panamà, Veneçuela i Equador una vegada hi va haver un país més gran que es deia Gran Colòmbia. No va existir durant gaires anys —del 1819 al 1830—, però va ser força poderós sota aquest nom perquè, per començar, era el país més gran de la regió.
La constitució del país, segons el portal Far and Wide, recorda que es definia com un estat centralista unitari, tot i que la seva gent estava molt dividida. Per una banda, uns volien un model federal descentralitzat, mentre que altres apostaven per un govern centralitzat. Uns altres, fins i tot, volien dividir el país en repúbliques més petites. La discòrdia, però, va portar a dividir definitivament el país l'any 1831.
Moresnet Neutral
Un país ben petit i ben estret que no passava gaire dels tres quilòmetres quadrats. Tenia la seva pròpia moneda i també bandera. Però encara tenia alguna cosa més important que el feia sobreviure, tot i les petites dimensions. Tenia una de les dues úniques mines de zinc de tot el continent. Festassa.
Després de la caiguda de l'imperi de Napoleó, l'any 1814, va arribar l'hora de repartir-se les coses entre els guanyadors. Regne Unit dels Països Baixos i Prússia no es van posar d'acord sobre aquest territori. L'any 1815 va ser decretat territori de propietat conjunta. Quan Prússia va perdre la Primera Guerra Mundial, el país va passar a formar part de Bèlgica, segons recull el mateix portal citat amb anterioritat.
Tavolara
Tavolara és una petita illa davant de Sardenya que fa temps va ser el regne més petit del món amb poc més de 6,4 quilòmetres de llarg i gairebé un quilòmetre d'amplada. Va ser descobert per Giuseppe Bertoleoni a finals del segle XVIII. Immediatament, se'n va proclamar rei i el títol va ser transmès de generació en generació.
Ara, és part d'una reserva marina nacional italiana protegida amb altres seccions de l'illa dividides en zones per a ús militar i propietat de l'OTAN, com constata el mateix portal.
Terranova
Terranova encara existeix, però ara forma part d'una província del Canadà. Abans, però, era una nació independent. L'illa, que va ser poblada per primera vegada pels indis, va ser descoberta pels vikings. Al voltant del 1.600, els europeus van seguir el seu camí a la recerca d'aigües on es pogués pescar. Un grup format per escocesos, francesos, irlandesos i anglesos es van combinar el 1907 per formar un país independent i autònom. La Gran Depressió, però, va afectar l'economia i es van convertir en una colònia britànica l'any 1934. Després, l'any 1949, van passar a formar part del Canadà, segons recull el portal Far and Wide. Ara, Terranova continua sent coneguda pel caviar i l'ecoturisme.
La setmana que ve, més (?).