L'Aràbia Saudita ha acabat avui amb la incertesa sobre el parador del periodista crític Jamal Khashoggi assegurant que va morir en una "baralla" a l'interior del consolat del regne a Istanbul, la qual cosa va confirmar els rumors i especulacions sobre el seu assassinat.
La Fiscalia General saudita ha difós els resultats d'una investigació preliminar i va confirmar la mort de Khashoggi en una "baralla" i un "enfrontament amb les mans", que es va produir arran de les converses que va mantenir amb les persones que el van rebre en el consolat, segons l'agència oficial SPA.
La Fiscalia no va oferir més detalls sobre les circumstàncies de la mort del ciutadà saudita, que era en parador desconegut des que va accedir al consolat del regne a Istanbul el passat dia 2.
18 detinguts
Sí que va assenyalar que 18 persones de nacionalitat saudita estan detingudes i que per ordre real el subdirector dels serveis secrets del regne, Ahmad Asiry, i el membre del Consell Real Saud Qahtany han estat destituïts.
Els arrestats estan detinguts de forma preventiva fins que es conegui "tota la veritat i s'anunciï" i "tots els implicats en aquest cas siguin portats davant de la justícia", segons SPA.
Khashoggi, exgerent general del grup de comunicació Al Arab Media Group i columnista del diari nord-americà The Washington Post, va desaparèixer el passat dia 2 d'octubre després d'entrar en el consolat saudita a Istanbul.
Des d'aleshores, filtracions als mitjans de les autoritats turques apuntaven a la seva possible mort, avui confirmada, i van donar compte de què diversos responsables saudites alguns de vinculats amb el príncep hereu, Mohamed bin Salman, havien arribat a Istanbul i van participar en el crim.
SPA, que ha anat donant diferents informacions sobre les accions preses pel regne, va al·ludir a una font responsable anònima per assenyalar que els sospitosos es van dirigir a Istanbul per reunir-se amb Khashoggi perquè hi havia informacions que aquest es disposava a tornar al regne després de romandre en l'exili.
Segons aquesta font, les converses que van mantenir els sospitosos no es van desenvolupar com estava previst, sinó de forma "negativa", la qual cosa va generar un enfrontament entre alguns d'ells i Khashoggi que va acabar amb la mort d'aquest últim.
La font va agregar que "els sospitosos van intentar encobrir l'incident", encara que no va detallar com. Així mateix, va lamentar el succeït i va destacar que el regne està compromès a revelar la veritat i portar davant de la justícia els responsables de la mort de Khashoggi.
D'altra banda, una font del Ministeri d'Exteriors saudita va declarar a SPA que el regne aprecia "l'excel·lent cooperació" amb el "Govern germà de Turquia", amb qui l'Aràbia Saudita va formar un equip d'investigació conjunt poc dies després de la desaparició del periodista.
La font també va agrair les "posicions prudents" d'aquells països que han preferit esperar els resultats de les investigacions i s'han mantingut allunyats de les especulacions i al·legacions.
El secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, que va visitar aquesta setmana Riad, havia anunciat que les autoritats saudites s'havien compromès a fer una investigació "completa i transparent", i va demanar que es permetés als saudites completar les indagacions.
Les revelacions de la Fiscalia i les declaracions de fonts anònimes es van produir passada la mitjanit a l'Aràbia Saudita i en elles s'assenyala que el rei Salman bin Abdelaziz va ordenar que es formi un comitè ministerial que s'encarregui de reestructurar la direcció dels serveis secrets del regne, modernitzar els seus reglaments i definir les seves prerrogatives, va informar SPA.
Aquesta tasca tindrà lloc sota la supervisió del príncep hereu Mohamed bin Salman, malgrat que el seu nom i figura hagin estat en el centre de l'escàndol del cas Khashoggi, un periodista que mantenia actituds crítiques moderades amb els poders que ha assumit l'home fort del regne des que va ser nomenat hereu pel seu pare.