El primer ministre d'Haití, Ariel Henry, ha presentat la seva renúncia, segons ha dit el president de la Guyana, Irfaan Ali, després de la insurrecció de bandes contra el govern. "Reconeixem la renúncia del primer ministre Ariel Henry, després d'un consell presidencial de transició i el nomenament d'un primer ministre interí", ha dit Ali, des d'una cimera regional a Kingston, Jamaica. 

En un discurs en vídeo, Henry, que es troba a Puerto Rico i no pot tornar a Haití, ha instat la gent a mantenir la calma fins que es pugui organitzar una transició de poder. "El govern que dirigeixo dimitirà immediatament després de la instal·lació d'un consell [de transició]", ha destacat Henry. “Vull agrair al poble haitià per l'oportunitat que em van brindar.

"Demano a tots els haitians que mantinguin la calma i facin tot el possible perquè la pau i l'estabilitat tornin tan de pressa com sigui possible".

Celebracions al carrer després de la dimissió d'Henry

Els vídeos distribuïts a les xarxes socials haitianes semblaven mostrar celebracions al carrer, amb gent ballant al so de la música en un ambient de festa i focs artificials llançats al cel nocturn. La renúncia d'Henry es produeix després que colles unissin forces per enderrocar el líder no electe durant 10 dies de caos en què van incendiar estacions de policia, van assaltar ports i presons i van assetjar l'aeroport internacional de la capital.

La renúncia, una decisió pensada

Segons destaca el The Guardian, un alt funcionari nord-americà va dir que Henry roman a Puerto Rico i que la decisió de renunciar es va prendre divendres. Henry va expressar el seu desig de tornar a Haití en el futur. Henry va presentar la seva renúncia al bloc polític regional de la Comunitat del Carib, Caricom, després de celebrar una reunió d'emergència sobre el futur d'Haití, que cada cop s'acosta més a un estat fallit.

La corrupció ha tacat fortament el govern d'Ariel Henry. Es va convertir en líder interí del país el juliol del 2021, quan mercenaris colombians van assassinar el president del país, Jovenel Moise. El govern d'Henry va ser àmpliament considerat corrupte i també il·legítim perquè en repetides ocasions no va celebrar eleccions. I és que, en aquest sentit, cal recordar que Haití no ha tingut eleccions des del 2016.

El mateix diari britànic constata que el successor interí de Henry serà designat per un consell presidencial amb dos observadors i set membres votants. Els representants del consell provenen del sector privat i de la societat civil i inclouran un líder religiós.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!