L’Armada de l’Argentina ha admès aquest dilluns la possibilitat que no se sàpiga mai la raó que va fer desaparèixer al submarí ARA San Juan en aigües de l’Atlàntic Sud fa 19 dies, quelcom dependrà de poder localitzar-lo al fons de l’oceà, per la qual cosa se seguirà treballant “fins esgotar els mitjans disponibles”.
“És important el contacte visual d’aquest equipament, de poder localitzar-li en el llit del mar. Donarà un indici si visualment es percep quelcom que generi una evidència (dels fets), potser sí, potser no”, ha reconegut el portaveu de l’Armada, Enrique Balbi, en ser consultat sobre si alguna vegada es coneixerà què li ha passat al navili.
Durant el seu part diari a Buenos Aires sobre l’intens operatiu de recerca, el capità d’embarcació ha insistit que no hi ha un temps límit de recerca del submergible, que el 15 de novembre va comunicar per darrer cop la seva localització a uns 430 quilòmetres de la costa argentina.
Confien en l’ajuda internacional
La confiança ara passa per la tecnologia de Rússia i els Estats Units, que està a punt d’arribar al lloc on es creu que pot estar el submarí militar, una superfície de gairebé 4.000 quilòmetres quadrats equivalent a 20 vegades la superfície de la ciutat de Buenos Aires.
Aquest àrea es va delimitar al voltant del punt del mar on, en base a informació de diversos organismes internacionals, es va registrar “una anomalia hidràulica” relacionada amb un esdeveniment “consistent en una explosió” poques hores després de perdre el rastre del submergible.
Aquest dimarts arribarà el vaixell rus d’exploració científica Yantar, que compta amb equipament d’alta tecnologia d’inspecció subaquàtica i pot efectuar recerques a profunditats de fins a 6.000 metres. A més, aquest dissabte arribarà una altra embarcació amb un robot dels Estats Units que també pot treballar en la detecció fins la mateixa profunditat.
No obstant això, els treballs dependran directament de les condicions meteorològiques, que no s’esperen que siguin bones en els propers dies.
Descobreixen indicis d’objectes metàl·lics pertanyents al submarí
En la darrera setmana, diverses embarcacions han detectat amb sensors sis “contactes” o indicis d’objectes metàl·lics que podrien ser el submarí, dels quals tres ja van ser descartats per ser vells vaixells enfonsats.
Per aquest motiu uns altres tres, al voltant de 700, 800 i 900 metres de profunditat, sobre els que hauran de treballar les tecnologies russa i americana, així com el robot rus Panther Plus, que pot inspeccionar fins als 1.000 metres i que ja està al mar argentí des de fa dos dies.
Tot i que ja han rastrejat el 100% de l’àrea, per comprovar que no s’hi hagin quedat pel camí altres “contactes” que els navilis no hagin detectat, es mantenen a l’àrea d’operacions sis embarcacions – cinc de l’Armada argentina i un altre de Xile – que segueixen escombrant el fons intentant detectar qualsevol alteració sospitosa en el fons.
Una averia que no té res a veure amb la desaparició
Balbi s’ha referit de nou a l’avaria patida per l’ARA San Juan la nit abans de la seva desaparició, provocada per l’entrada d’aigua en el compartiment de bateries elèctriques, quelcom que el capità ha insistit que va ser esmenat i el submarí va poder continuar navegant cap a Mar del Plata, on hauria d’haver arribat el 19 de novembre.
Importància de les perícies al vaixell bessó de l’ARA San Juan
Aquest diumenge va tornar a l’Argentina una comitiva que havia viatjat a Alemanya per parlar amb l’empresa constructora de l’ARA San Juan, dissenyat en aquell país i incorporat el 1985 a l’Armada argentina. “Van portar informació del disseny i diferents apreciacions que està sent recollida i posada a disposició de la doctora Yáñez (Marta, la jutgessa del cas), ha destacat Balbi.
A més, el portaveu de l’Armada ha destacat la importància que pugui tenir la realització de perícies sobre el submarí ARA Santa Cruz, considerat “bessó” de l’ARA San Juan i que actualment està sotmès a un procés de reparació a Buenos Aires.
“És com una maqueta viva per apreciar què ha pogut passar”, ha subratllat Balbi, qui fa uns dies, i en nom de l’Armada i del Ministeri de Defensa, va anunciar que la recerca del submarí continuarà sense data límit però descartant rescatar als tripulants per no haver possibilitats de supervivència.
Aquest anunci va despertar la indignació dels familiars, que enmig del dolor es van manifestar aquest diumenge a Mar del Plata, on tenia base el submarí, per reclamar al Govern de Mauricio Macri que reprengui la recerca amb mires a un eventual rescat de la tripulació.