L'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha dimitit aquest dimarts al·legant que "no havia garantit que hi hagués una investigació adequada" sobre les denúncies d'abús per part d'un voluntari als campaments d'estiu cristians, perpetrades des dels anys 70.
El màxim representant de l'Església anglicana estava a l'ull de l'huracà des que la setmana passada es publiqués un informe independent que revelava l'encobriment per part de l'església dels abusos de John Smyth al Regne Unit a finals dels anys 70 i principis dels 80, que més tard es repetirien a Zimbàbue i Sud-àfrica, en què podria haver-hi implicats 130 víctimes, tots nois. Segons la publicació, Welby hauria denunciat els casos a la policia l'any 2013, però no va voler dur l'afer fins als tribunals.
En un comunicat publicat a les xarxes socials, Welby diu que després d'haver demanat el permís a Sa Majestat el Rei, "he decidit dimitir com a arquebisbe de Canterbury". "L'informe de Makin ha exposat la conspiració de silenci mantinguda durant molt de temps sobre els abusos atroços de John Smyth. Quan em van informar l'any 2013 i em van dir que s'havia notificat a la policia, vaig creure erròniament que s'aconseguiria una resolució adequada".
Per això el bisbe superior de l'Església d'Anglaterra diu que ha d'assumir "la responsabilitat personal i institucional del llarg i retraumatitzant període entre el 2013 i el 2024".
Abusos "brutals i horribles" en els campaments de nens cristians
Welby dimiteix cinc dies després que l'informe independent Makin centrés les seves crítiques en com va lidiar el bisbe amb les acusacions d'abús que es remunten a la dècada de 1970. L'informe manté que John Smyth, un advocat britànic, havia sotmès a més de 100 nois i joves a abusos físics i sexuals "brutals i horribles" durant un període de 40 anys.
Els detalls de l'escrit son realment escabrosos i es descriu que Smyth "hauria colpejat algunes víctimes amb més de 800 cops de canya, subministrant bolquers per absorbir el sagnat, va dir l'informe. Llavors s'abalançava sobre les seves víctimes, fent-los petons al coll o a l'esquena. Smyth era president de l'Iwerne Trust, que va finançar els campaments cristians a Dorset, Anglaterra, on Welby hi havia treballat en ells com a monitor voluntari abans de ser ordenat.
Després de dues dècades d'abusos a Anglaterra, Smyth es va traslladar a l'Àfrica el 1984 i va continuar duent a terme l'abús, fins que va morir el 2018, amb 75 anys, a Ciutat del Cap, mentre estava sota investigació per la policia de Hampshire, i "però mai no va ser portat davant la justícia per l'abús" recull l'informe.
L'Església d'Anglaterra coneixia les demandes d'abús sexual als campaments d'estiu el 2013 i Welby se'n va assabentar mesos després que es convertís en arquebisbe. Els abusos van ser denunciats a la policia, però l'informe intern no va ser encarregat fins al 2019, quan Smyth ja havia mort.
Escollir nou arquebisbe de Canterbury
Abans de la renúncia de l'arquebisbe, el primer ministre britànic Keir Starmer ha estat preguntat per la situació mentre es trobava a la cimera de la COP29 a Bakú, Azerbaidjan. Kramer deia que “és una qüestió al final per a l'Església, però no fuig del fet de dir que són "acusacions horribles i els meus pensaments estan amb les víctimes en relació amb ella i crec que això és molt important".
Els procediments de l'Església per al nomenament d'un nou arquebisbe de Canterbury requereixen un cos de clergues i una cadira, que haurà de nominar el primer ministre britànic. Per ara Graham Usher, bisbe de Norwich, i Guli Francis-Dehqani, la bisbe de Chelmsford, han estat nomenats per succeir Welby i convertir-se en el 106è arquebisbe de Canterbury.
Tots dos serien perfils aperturistes per l'Església anglicana. Usher està a favor dels drets dels homosexuals i ha estat molt clar sobre la necessitat d'abordar el canvi climàtic. Francis-Dehqani, nascuda a l'Iran, seria la primera dona a ocupar el càrrec.