El recent assalt de seguidors extremistes de Donald Trump al Capitoli ha posat en guàrdia el Bundestag alemany, i ha decidit reforçar la seguretat en previsió d'un hipotètic atac de l'extrema dreta i dels coronaescèptics. Les noves mesures s'han començat a aplicar des d'avui amb un blindatge de tot el perímetre.
L'edifici del Reichstag ja va viure escenes semblants a les dels EUA el passat mes d'agost, quan unes 40.000 persones s'hi van concentrar al davant posant en qüestió la realitat del coronavirus, i després unes 300 van intentar arribar al Parlament. Entre els assistents a la protesta hi havia elements de l'extrema dreta. La policia alemanya va reprimir amb contundència la concentració, i va evitar l'assalt dels concentrats al legislatiu alemany.
Les escenes, que van evidenciar errors de seguretat a la seu del legislatiu alemany, van causar una intensa polèmica a Alemanya pel simbolisme d'un edifici històric al qual ja van calar foc els nazis el 1933 per aconseguir el poder.
El president del Bundestag, Wolfgang Schäuble, ha enviat una carta als diputats indicant que ha demanat un informe al Ministeri d'Afers Exteriors alemany sobre els incidents de Washington "per aclarir amb el govern federal i el Land de Berlín, les conclusions que se n'han d'extreure per assegurar l'activitat del Parlament".
Mitjans alemanys apunten que la preocupació no és tant l'extrema dreta sinó la capacitat de convocatòria que tenen les concentracions de conspiranoics i escèptics amb la Covid, a les quals se sumen posteriorment els ultres. El president del land de Baviera, Markus Söder, ha advertit en una entrevista al diari Welt am Sonntag, que podria aparèixer un grup terrorista que ha definit com a "Coronavirus-RAF", en al·lusió a la Baader-Meinhof de finals dels 60.
"Els pensaments dolents es converteixen en paraules dolentes i, en algun moment, en fets dolents", ha indicat Markus Söder. El dirigent bavarès està preocupat per l'agressivitat creixent del corrent, "que podria esdevenir violent" i demana la intervenció de l'Oficina de protecció de la Constitució, el servei d'intel·ligència intern.
El moviment conspiranoic sobre el coronavirus té el seu origen a Stuttgart, i des d'allà s'ha estès per Alemanya. El Land d'Stuttgart, Baden-Württemberg, investiga el grup denominat Querdenken 711. El seu fundador, l’empresari Michael Ballweg, posa en dubte de l’existència de la pandèmia. Segons fonts del Land, el grup té relació amb el també extremista QAnon i moviments d'extrema dreta com el Reichsbürger (ciutadans del Reich).