La campanya de Donald Trump ha estat marcada un cop més per declaracions incendiàries, insults i promeses grandiloqüents. Entre aquesta darrera categoria hi ha la promesa d'indultar als assaltants del Capitoli el dia 6 de gener de 2021, els quals ha definit en repetides ocasions com "patriotes" i "presos polítics". Tanmateix, Trump ha promès coses que no ha arribat a complir, com, per exemple, el mur amb Mèxic. Serà aquest un altre cas de falses promeses? Els afectats creuen que no. En declaracions a la BBC, diversos assaltants declaren que confien en el fet que la tornada a la Casa Blanca del republicà sigui el seu bitllet cap a la llibertat.
"Crec que és un home de paraula", explica a la cadena britànica Derrick Evans, un dels condemnats per amotinar-se al Capitoli. "Un indult em canviaria la vida", reconeix Evans, qui va arribar a un acord amb la fiscalia que el va declarar culpable de desordres civils i va passar tres mesos a la presó federal el 2022.
La tornada de Trump i el futur de les investigacions
Trump va escriure al seu compte de Truth Social que un dels seus primers actes com a president seria "Alliberar els ostatges del 6 de gener empresonats injustament!". No és un missatge aïllat, ja que al llarg de la seva campanya ha repetit aquest mantra. Com a molt, l'ha matisat lleugerament afirmant: "M'inclino a perdonar molts d'ells. No puc dir per a tots, perquè un parell d'ells, probablement, s'han descontrolat".
Per indultar cal una condemna i molts dels participants en l'assalt al Capitoli encara no han passat pels tribunals. Mentre que alguns dels que es van identificar com els líders han rebut condemnes com el fundador de Oath Keepers Stewart Rhodes i Enrique Tarrio, líder dels Proud Boys, altres encara són detinguts.
En una actualització publicada la setmana passada, l'FBI va dir que encara busca nou sospitosos buscats per agressions violentes a agents de policia. Tanmateix, amb l'arribada de Trump a la Casa Blanca, les investigacions poden acabar en paper mullat.
Allargant el procés tot el possible
Diversos acusats d'avalots del Capitoli han demanat que es retardin les audiències en previsió dels indults. És el cas que recull la BBC de Christopher Carnell, un home de Carolina del Nord que va ser declarat culpable de diversos càrrecs relacionats amb disturbis a principis d'any. Els seus advocats han demanat que s'ajornés una vista la setmana passada per possibles "accions de clemència rellevants per al seu cas", però la petició va ser rebutjada.
Tot i això, hi ha més casos com el de Carnell. Wendy Via, cofundadora del Global Project Against Hate and Extremism (GPAHE), sense ànim de lucre, ha exposat a la cadena britànica que ja hi ha una sensació d'emoció entre els amotinats i els seus partidaris. "Alguna gent en espais marginals demanen l'alliberament dels que anomenen els 'presoners de guerra' o 'ostatges' del 6 de gener", ha exposat.