El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, negocia un acord amb els Estats Units per declarar-se culpable d'un càrrec de menor gravetat a canvi de quedar en llibertat i que no hi hagi risc d'extradició. Segons ha pogut saber The Wall Street Journal, aquest acord d'Assange amb el Departament de Justícia dels EUA posaria fi a 14 anys de litigis contra Assange, que actualment es troba en una presó de màxima seguretat de Londres.
Fonts properes al cas han explicat al diari nord-americà que el Departament de Justícia considera permetre a Assange que es declari culpable d'un càrrec de manipulació indeguda d'informació classificada i reconèixer com a condemna completa els cinc anys que fa que està empresonat al Regne Unit. Si l'acord tirés endavant cauria la demanda d'extradició del fundador de Wikileaks als Estats Units on s'enfronta a 18 càrrecs i 175 anys de presó.
Els EUA contra Assange
El govern dels Estats Units acusa el fundador de WikiLeaks de posar vides "en risc" amb la publicació de WikiLeaks de centenars de milers de documents filtrats sobre les guerres d'Afganistan i Iraq i de cables diplomàtics entre el 2010 i el 2011. Les autoritats nord-americanes van al·legar durant el judici per l'extradició que el periodisme no és una "excusa" per fer activitats criminals. Per contra, diverses entitats de drets humans alerten de l'amenaça per a la llibertat de premsa que suposa el cas. A més de denunciar el caràcter "polític" de l'acusació, la defensa de Julian Assange va avisar a la jutgessa de "l'alt risc de suïcidi" de l'activista pel seu "estat mental fràgil".
Per aconseguir el permís d'extradició, els Estats Units va prometre al Regne Unit que no imposaria "mesures administratives especials" a Assange ni abans ni després del judici. És a dir, que no el posarien en una presó de màxima seguretat ni li aplicarien un règim penitenciari dur.
Cinc anys de presó preventiva
El Regne Unit va aprovar el juny del 2022 l'extradició als Estats Units de l'activista i fundador de Wikileaks, Julian Assange. Una decisió adoptada per la llavors ministra britànica de l'interior, Priti Patel, després que el Tribunal Suprem desestimés un recurs d'Assange. El fundador de Wikileaks està en presó preventiva a Belmarsh des de fa cinc anys i ja va complir una pena de presó d'un any al Regne Unit per haver trencat les condicions de la fiança, després d'haver estat set anys refugiat a l'ambaixada equatoriana al país. Suècia també reclamava l'extradició d'Assange per uns càrrecs d'abús sexual, però va decidir tancar el cas.