El passat 25 de juny, el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, va ser posat en llibertat després d'arribar a un pacte amb la justícia estatunidenca. Així acabaven anys de reclusió, primer a l'ambaixada de l'Equador a Londres i després en una presó de màxima seguretat britànica. Sempre amb l'amenaça de l'extradició als Estats Units (EUA). Quan finalment l'activista i periodista va ser posat en llibertat, el món esperava les seves declaracions, però Assange ha mantingut el silenci i ha delegat en la seva dona, Stella Assange, qualsevol missatge, fins ara. Més de tres mesos després de ser posat en llibertat, Julian Assange ha comparegut davant d’un grup de diputats de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, a Estrasburg, on ha denunciat l'assetjament patit pels EUA i ha reconegut: "Vaig ser naïf confiant en la llei".

"Soc lliure perquè m'he declarat culpable de fer periodisme, no perquè el sistema de garanties hagi funcionat", ha lamentat l'australià. Assange ha denunciat "la campanya de repressió internacional de la CIA" per silenciar les veus dissidents, la "criminalització del periodisme" i "l'abús" de les peticions d'extradició. Sobre la seva confiança inicial en el sistema de justícia, ha afirmat que esperava represàlies per les accions de WikiLeaks, però no de l'abast que han tingut finalment. 

Dificultats per readaptar-se 

Assange ha fet un discurs lent i entretallat. Ell mateix s'ha disculpat abans de començar avisant que no podria fer una presentació d'una forma "polida": "L'aïllament ha passat factura". En el torn de preguntes de la seva intervenció, ha admès dificultats per "readaptar-se al món" després de passar tants anys reclòs i en presó. "Torno a fer de pare d'uns nens que han crescut sense mi. A ser un espòs una altra vegada. Inclús, a haver de tractar amb una sogra", ha dit bromejant. 

Quan va ser posat en llibertat, la seva esposa Stella va ser qui es va dirigir als mitjans. En aquell moment, Assange ja va apuntar que necessitava temps i calma per recuperar-se dels més de deu anys mancat de llibertat. 

Com el mateix Assange ha remarcat aquest dimarts, és lliure gràcies a un pacte amb els Estats Units. En aquest acord, el fundador de WikiLeaks es va declarar culpable de violar la llei d'espionatges estatunidenca, cosa que suposava una condemna de 62 mesos de presó que va quedar anul·lada pel temps ja complert a Belmarsh (Regne Unit), a canvi de poder tornar a Austràlia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!