L'Assemblea Francesa ha aprovat aquest diumenge generalitzar el passaport de vacunació a tots els espais públics. Amb 215 vots a favor, 58 en contra i 7 abstencions la llei del Passaport de Vacunació es podrà aplicar immediatament pel govern francès. Ja no servirà de res mostrar una prova PCR o d'antígens negativa si no pots demostrar que tens la pauta de vacunació completa. El passaport de vacunació substituirà al passaport covid, ja que aquest nou document certifica que estàs vacunat al 100%, sense comptar proves d'autodiagnòstic o si has patit recentment el coronavirus. Aquest nou passaport es començarà a usar aquesta setmana per frenar el repunt de casos de covid provocat per la variant òmicron
Els francesos "esperen que estiguem a l'altura", "un sentit de l'interès general", ha defensat la secretària d'Estat d'Autonomia del Ministeri de Sanitat, Brigitte Bourguignon, al principi del debat, segons recull la televisió francesa BFMTV. El ministre de Sanitat, Olivier Véran, no ha estat present, ja que està afectat pel mateix virus després de donar positiu dijous passat. Amb aquest passaport de vacunació, serà necessari demostrar que s'ha completat la pauta de vacunació per a accedir a restaurants, bars, activitats d'oci com el teatre, cinemes o pavellons esportius o fins i tot prendre un tren d'alta velocitat.
Així, una prova PCR o d'antígens negativa ja no serà vàlida per a l'accés. Sí que continuarà sent vàlida per a l'accés a hospitals i residències de majors. Tot i que els menors de 12 a 15 anys podran seguir fent ús només de l'antic passaport covid.
Nova variant, a França
Investigadors francesos han confirmat l'aparició d'una nova variant del coronavirus. Enmig d'una explosió de casos d'òmicron, ara França avisa que, des de fa unes setmanes, s'ha detectat una nova soca derivada d'una altra, els primers casos de la qual es van detectar a la República del Congo el mes de setembre. L'Institut Hospitalari Universitari de Marsella va publicar al seu compte de Twitter que havia batejat aquesta nova variant amb el nom d'IHU, que respon a les sigles d'aquest centre sanitari.
Per confirmar aquesta hipòtesi, però, diversos investigadors han realitzat un preestudi que, pendent de validació, confirma l'aparició d'aquesta nova variant, també anomenada B.1.640.2. Encara se'n coneixen pocs detalls perquè el nombre de casos que s'han detectat són molt escassos.
Els primers casos, segons expliquen des d'aquest centre especialitzat en malalties infeccioses, es van detectar a la localitat de Forcalquier, al departament d'Alps de l'Alta Provença. D'altra banda, hi ha comptabilitzats una dotzena de contagis a la regió de Marsella, casos que vinculen amb viatges al Camerun, on situen el seu origen.
En tot cas, el que sí que ha transcendit és que aquesta nova soca té 46 mutacions, més que la variant òmicron, i que l'element peculiar d'aquesta variant és que una d'aquestes mutacions localitzades s'associa, segons els experts, a un possible increment de la transmissió del virus